Intel åpner for Atom-baserte mikroservere

Ny systembrikke trekker bare seks watt.

Intel åpner for Atom-baserte mikroservere
Intels Atom S1200 er selskapet første Atom-baserte systembrikek for server. Bilde: Intel

Intel lanserte denne uken en Atom-basert familie med systembrikker beregnet for mikroservere og lagrings- og nettverkssystemer.

Brikkene, som kalles for Atom S1200, er det første i sitt slag fra Intel. De er basert på 64-bits arkitektur og skal trekke maksimalt 6 watt.

Med systembrikker menes det ikke rene prosessorer, men brikker hvor langt mer funksjonalitet er integrert i den samme pakken. Atom S1200 har to CPU-kjerner, en minnekontroller som støtter opptil 8 gigabyte med ECC DDR3-minne, kontroller for PCI Express 2.0 med støtte for åtte «kjørefiler», samt andre velkjente I/O-grensesnitt. De ulike utgavene er klokket mellom 1,6 og 2,0 GHz.

I likhet med de fleste andre, nyere Atom-prosessorer, er Atom S1200-familien basert på 32 nanometers prosessteknologi. Intel planlegger en ny versjon av Atom i 2013 som kalles for Avoton. Denne er basert på 22 nanometers prosessteknologi og skal være betydelig mer energieffektiv.

Intels veikart for lavenergi serverbrikker.
Intels veikart for lavenergi serverbrikker. Bilde: Intel

Ifølge Intel skal selskaper som Accusys, CETC, Dell, HP, Huawei, Inspur, Microsan, Qsan, Quanta, Supermicro og Wiwynn til sammen ha utviklet mer enn 20 produkter basert på Atom S1200. Prisen på selve systembrikkene starter på 54 dollar per enhet i kvanta på tusen enheter.

Dells Poweredge c5125 er et eksempel på en løsning basert på mikroservere.
Dells Poweredge c5125 er et eksempel på en løsning basert på mikroservere. Bilde: Dell

Atom S1200-familien skal være mer energieffektiv enn Intels Xeon E3-1265Lv2-brikker når den gis relativt enkle oppgaver, for eksempel enkle søk i store data, ved bruk av MapReduce og ved enkelt innholdslevering. Ved tyngre oppgaver skal systemer med den nevnte Xeon-brikken være et bedre valg dersom best mulig energieffektivitet er målet. Intel skal også komme med en ny, raskere og mer energieffektiv utgave av Xeon E3 i 2013. Denne vil være basert på selskapets kommende Haswell-arkitektur.

Det er ventet at de første Haswell-baserte prosessorene kommer på markedet i første halvdel av 2013.

    Les også: