UTVIKLING

Intel åpner netbook-butikk

PC-er med Atom-prosessor får egen «programvare-kiosk».

23. sep. 2009 - 11:33

Intel starter opp et eget utviklerprogram for Atom-prosessoren, som har til hensikt å utvide økosystemet rundt plattformen.

En egen distribusjonskanal for programvare skal tilbys bærbare Atom-baserte maskiner, uavhengig av hvilket operativsystem den kjører.

Det kunngjorde Intel-sjef Paul Ottelini tirsdag under konferansen Intel Developer Forum (IDF) i San Francisco.

Leveransene av selskapets Atom-prosessor har vokst kraftig i takt med salget av de små rimelige bærebare PC-ene som benytter dem, også kjent som netbooks.

Hver fjerde prosessor Intel leverer er nå en Atom, samtidig utgjør dette salget bare drøyt 8 prosent av selskapets inntekter.

Under presentasjonen fortalte Ottelini at Intel samarbeider med pc-leverandører som Acer, Asus og Dell om å utvikle den nye nettbutikken.

70/30-modell

Den nye salgskanalen følger samme forretningskonsept som Apple tilbyr gjennom sin App Store, eller som Android-utviklere tilbys gjennom Android Market.

Det innebærer at de som lager programvaren selv får bestemme prisen for applikasjonene, og at utviklerne sitter igjen med 70 prosent av inntektene. Resten beholder Intel.

Samtidig skal Intel implementere en godkjennelsesprosess for å avgjøre hvilke applikasjoner som kan tilbys gjennom kanalen, slik vi kjenner det fra Apples initiativ.

Verken programvarekanalen eller den tilhørende utviklerpakken (Software Development Kit, SDK) er ennå tilgjengelig, men Intel oppfordrer allerede nå utviklere å melde seg.

Foreløpig er det gratis å registere seg som utvikler, men Intel planlegger å ta 99 dollar i året for dette tilbudet.

Plattformen vil ifølge Intel støtte applikasjoner for Windows, Moblin - selskapets eget Linux-baserte operativsystem, Adobe Air og Java.

De ulike SDK-ene som skal tilbys vil være målrettet det enkelte utviklingsmiljøet.

Intel har lagt ut en utførlig presentasjon av det nye utviklerprogrammet på denne siden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.