BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel avduker ny gigantprosessor

Neste generasjon med Itanium får dobbelt opp av det meste.

Innmaten i dagen Intel Itanium 9300-brikker
Innmaten i dagen Intel Itanium 9300-brikker Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. feb. 2011 - 12:04

Intel forhåndsviste i går «Poulson», den neste generasjonen av selskapet Itanium-prosessor for ekstra tunge servere, under IEEE International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) i San Francisco. Den nye versjonen vil slå flere rekorder.

Dagens versjon av prosessoren, Itanium 9300 «Tukwila», ble lansert i februar i fjor. Med Poulson vil prosessoren forbedres på en rekke områder.

Sentralt i den nye designen er overgangen fra 65 til 32 nanometers prosessteknologi. Dette spranget gir plass til langt flere komponenter på en brikke, samtidig som at det åpner for mer energieffektiv drift.

Mens dagens Itanium-prosessorer har opptil fire kjerner og 24 megabyte med cacheminne, vil Poulson kunne leveres med opptil åtte kjerner og 54 megabyte med cacheminne som er integrert i selve brikken. Antallet transistorer økes fra 2 milliarder til 3,1 milliarder, noe som skal være ny rekord for universalprosessorer.

Antallet instruksjoner som kan sendes ned i pipelines per klokkesyklus er økt fra seks til tolv. Det loves 33 prosent høyere båndbredde på grunn av høyere busshastigheter. Energieffektiviteten skal være bedre med mellom 30 og 70 prosent. Samtidig skal Poulson være pinnekompatibel med Itanium 9300.

Intel lover dessuten forbedringer innen RAS-området (Reliability, Availability og Serviceabilitity). Dette inkluderer ikke minst innen feilforebygging og -korrigering, blant annet i forbindelse med cacheminnet, i utførelsen av flyttallsoperasjoner og i det tilhørende brikkesettet.

Intel vil foreløpig ikke si om når Poulson vil bli lansert, men selskapet skal være fornøyd med framdriften. Tidligere har selskapet antydet at Poulson skal komme i 2012, etterfulgt av Kittson i 2014.

Kilder: Venturebeat.com, ZDNet.com, eWeek.com.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.