BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel avslørte kommende server-prosessorer

Intel bekreftet i går detaljer om framtidige utgaver av selskapets mest avanserte serverprosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. feb. 2004 - 12:17

Intel vil ifølge News.com lansere en forbedret utgave av Itanium 2-prosessorene senere i år. Disse skal operere med en klokkehastighet på 1,7 GHz og inneholde 9 MB tertiært hurtigminne. Informasjonen ble gitt av Mike Fister, daglig leder av Intels Enterprise Platforms Group, i en tale under Intel Developer Forum i går. Dagens Itanium 2-prosessorer har en klokkehastighet på maksimalt 1,5 GHz og inntil 6 MB hurtigminne.

Intel vil trolig også komme med Fanwood-baserte Itanium 2-brikker i år. Dette er rimelige utgaver av Itanium 2 som vil være utstyrt med 3 MB tertiært hurtigminne og operere med en klokkehastighet på enten 1,2 eller 1,6 GHz. Begge utgavene ha svakere ytelse enn dagens 1,5 GHz Madison-baserte Itanium 2-brikker.

I 2005 er det som kjent ventet at Intel lanserer Montecito, en ny serie Itanium 2-lignende prosessorer med to prosessorkjerner. Disse brikkene vil være utstyrt med inntil 24 MB tertiært hurtigminne. Det vil også komme en billigutgave av Montecity med kodenavnet Millington og også en laveffektsutgave av denne.

Både Montecito og Millington vil ta i bruk Intels Foxton-teknologi for strømstyring og Pellston-teknologien for retting av datafeil i hurtigminnet.

Enda litt senere vil en prosessor med kodenavnet Tukwila bli lansert. Denne skal støtte inntil 16 prosessorkjerner per brikke. En rimeligere, laveffektsutgave av denne har kodenavnet Dimona.

Ifølge Intel-sjef Craig Barret har salget av Itanium endelig begynt å ta av. Selskapet har til sammen levert mer enn 110.000 brikker etter at prosessoren ble lansert, de fleste ble levert i fjor.

Fister fortalte at Itanium-prisene nå synker raskt. Det forventes at servere med Itanium innen få år vil koste omtrent det samme som servere som benytter de nå langt billigere Xeon-prosessorene.

- Jeg forventer at innen midten av tiåret vil Itanium-prisen tilsvare Xeon men med dobbelt så høy ytelse, sa Fister i talen.

Intel avslørte tidligere denne uken at det vil lansere Xeon-prosessorer med støtte for 64-bits kode senere i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.