Intel avviser antitrustkritikk

Intel mener Japans antitrustanklager strider mot aksepterte internasjonale retningslinjer og praksis.

Intel mener Japans antitrustanklager strider mot aksepterte internasjonale retningslinjer og praksis.

Det japanske konkurransetilsynet FTC («Fair Trade Commission») anklaget tirsdag Intel for å ha drevet sine forretninger i strid med landets antitrustlover. Intel skal ha tilbudt japanske PC-leverandører spesielle rabatter mot at de enten ikke produserte PC-er med prosessorer fra konkurrenten AMD, eller begrenset andelen AMD-drevne PC-er til 10 prosent.

Tilbudet skal ha vært rettet mot Sony, Toshiba, NEC, Fujitsu og Sharp. De to førstnevnte skal ha godtatt å avvise enhver handel med AMD.

    Les også:

Intel har en frist på ti dager til å svare. Tilsynet legger ikke opp til andre straffetiltak enn at Intel avstår fra å tilby denne typen betingede rabatter.

Intels første kommentarer går dels ut på at tilsynets krav vil ha ringvirkninger langt utover Japan, siden PC-leverandørene det dreier seg om er globale aktører. Selskapet anklager ikke tilsynet for å mistolke japansk lov, men mener det legger seg på en linje i strid med aksepterte internasjonale retningslinjer og praksis.

– [Vedtaket] ser ikke ut til å ta i betraktning allment erkjente globale antitrustprinsipper, heter det i en offisiell uttalelse.

Intels juridiske direktør Bruce Sewell mener spesielt at det er det japanske tilsynet ikke har tatt hensyn til en «bred konsensus» om at myndighetene bare skal blande seg inn der det er tegn på at forbrukerinteresser lider skade.

Fra 2000 til 2002 økte AMDs markedsandel i Japan fra 17 prosent til 22 prosent. Året etter var Intels andel 89 prosent, heter det i anklageskriftet fra det japanske konkurransetilsynet.

Til toppen