BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel bekrefter lus i Pentium

Intel bekrefter at en bestemt sekvens maskinkode kan fryse PC-er med Pentium og Pentium-MMX-prosessorer. Å få PC-en i gang igjen krever kaldstart.

Eirik Rossen
12. nov. 1997 - 12:14

Disse prosessorene er verdens mest populære. Innen utgangen av 1997, antar man at de vil befinne seg i 200 millioner PC-er verden over, ifølge the Wall Street Journal.

En talsmann for Intel uttaler at selskapet ennå ikke har noen løsning på lusa (bugen) som de fortsatt er i ferd med å analysere. Uavhengige eksperter peker på at problemet ikke må overdimensjoneres. Prosessoren har vært i utstrakt bruk i over fire år, og problemet er først avdekket nå. Bare et bevisst angrep mot en PC kan forårsake stans, og bare ulagret data går tapt. Man antar at problemet vil kunne omgås gjennom små endringer til operativsystemer eller annen programvare.

Intel talsmann Tom Waldrop sier til Reuters at de regner med å få en fiks i løpet av uka. Mange har ytret frykt for at klienter og tjenere vil kunne rammes gjennom Internett. Waldrop avviser dette som usannsynlig.

Pentium og Pentium MMX har ikke særlig lang levetid igjen. Ulf Olsson i Compaq Norge sa under en tilstelning i Oslo tirsdag at Compaq vil avvikle denne prosessoren i løpet av et halvt år, og at det fra sommeren ikke lenger vil være mulig å kjøpe klassisk Pentium eller Pentium MMX i Norge.

Prosessorene Pentium II og PentiumPro er ikke rammet av den nylig oppdagede lusa.

Maskinkoden som fryser prosessoren, består av en bestemt sekvens av "opcodes": F0 0F C7 C8. Slike koder skal vanligvis få en prosessor til å sende en feilmelding tilbake til det kjørende programmet. Med denne bestemte sekvensen utløses en sløyfe, og prosessoren blokkeres for alle andre gjøremål.

Sekvensen finnes ikke i kommersiell programvare. Richard Smith, programvareekspert og sjef for Phar Lap Software Inc, sier til CNet at de som oppdaget sekvensen må ha søkt systematisk gjennom udokumenterte kodekombinasjoner. Smith peker på at Windows 95-brukere jo har en mengde andre måter å fryse sine PC-er på, men at sekvensen stiller spørsmålstegn ved mer avanserte operativsystemer som Windows NT og Unix. I markedsføringen av disse heter det at ingen bruker vil kunne få dem til å kræsje - "F0-lusa" beviser at denne påstanden er feil.

Det skal nå være stor aktivitet i ulike miljøer for å teste ulike opcode-sekvenser for å finne fram til andre ødeleggende tilfeller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.