Intel bekrefter ny prosessor-arkitektur

I 2006 vil Intel definitivt forlate NetBurst-arkitekturen med de høye klokkefrekvensene.

I 2006 vil Intel definitivt forlate NetBurst-arkitekturen med de høye klokkefrekvensene.

I forhåndsomtalene av hva som vi skje på selskapets utviklerkonferanse om et par uker, har Intel bekreftet at en helt ny prosessorarkitektur vil være det dominerende temaet. Toppsjef Paul Otellini vil selv presentere den nye arkitekturen. Forhåndsomtalen bekrefter uttalelser fra sjefen for Intels avdeling for bedriftsteknologi, Pat Gelsinger, i mai.

    Les også:

Omleggingen innebærer at NetBurst-arkitekturen som ligger til grunn for prosessorfamiliene Pentium 4 og Xeon, forlates helt. NetBurst var kjennetegnet av spesielt lange instruksjonsrør, og av evnen til å kjøres i stadig høyere klokkefrekvenser. Problemet er at varmeutviklingen har økt langt mer enn antatt, og en forespeilet Pentium 4 i 4 GHz viste seg å være umulig å gjennomføre i praksis.

Det innebærer at neste generasjon prosessorarkitektur, beregnet å komme på markedet i løpet av annet halvår 2006, må videreføre filosofien som ligger til grunn for Pentium M-familien, det vil si prosessorene som hører til Centrino-teknologien for bærbare PC-er. Her ble det brukt andre midler enn klokkefrekvens for å øke ytelsen, og det ble lagt vekt på ett nytt mål for effektivitet, det vil si ytelse per watt.

Ifølge Intel vil den nye prosessorarkitekturen likevel videreføre flere kjente elementer fra den nyeste utviklingen av NetBurst, som flere prosessorkjerner per brikke, Hyper-Threading og virtualisering. Den samme arkitekturen skal brukes i bærbare PC-er, stasjonære PC-er og servere. Det legges vekt på lavt energiforbruk, større evne til å kombinere mange kjerner i én brikke, og enklere drift. Arkitekturen skal videre være 64 biters. De første brikkene – henholdsvis Merom (bærbare PC-er), Conroe (stasjonære PC-er) og Woodcrest (servere) – skal være klare høsten 2006. Ifølge noen observatører kan man vente klokkefrekvenser rundt 2,5 GHz. Likevel blir ytelsen drastisk forbedret fra dagens nivå.

Selv om alle prosessorene bygger på samme design, vil det rundt hver anvendelse – bærbar, stasjonær, server – bygges en egen tilpasset arkitektur. Modellen for dette er dagens Centrino-arkitektur for bærbare PC-er.

Otellini åpner Intel Developer Forum 23. august.

Til toppen