JUSS OG SAMFUNN

Intel ble dømt til å betale 10 milliarder for å skvise AMD ut av markedet. Nå skal EU-domstolen behandle saken på nytt

Kjempeboten Intel fikk av EU-kommisjonen kan bli redusert eller droppet i sin helhet, men først venter trolig flere års juridisk drakamp.
Kjempeboten Intel fikk av EU-kommisjonen kan bli redusert eller droppet i sin helhet, men først venter trolig flere års juridisk drakamp. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
6. sep. 2017 - 12:33

EU-domstolen skal på nytt vurdere rekordboten på 1,06 milliarder euro, som den amerikanske prosessorgiganten Intel ble idømt i 2009.

Boten på tilsvarende 9,8 milliarder kroner er blant de høyeste EU noensinne har gitt. Det er ventet at utfallet av saken kan få store følger for lignende antitrust-saker som er reist senere, melder NTB.

EU-kommisjonen konkluderte for åtte år siden at Intel skulle straffes for å ha forsøkt å skvise konkurrenten AMD ut av markedet.

Bakgrunnen var at Intel skal ha misbrukt markedsmakt gjennom å ha gitt PC-produsenter ulovlige rabatter for eksklusiv bruk av deres x86-baserte prosessorer.

Da boten ble presentert sa EUs daværende konkurransekommissær Neelie Kroes at Intel også betalte penger til PC-produsenter for å utsette lansering av maskiner med AMD-prosessorer.

Ny behandling

Men etter at Intel anket saken, så har EU-domstolen nå besluttet å sende den tilbake til domstolens første instans, som på nytt skal vurdere EU-kommisjonens argumenter.

Det fremgår av en pressemelding EU-domstolen sendte ut onsdag denne uken.

EU-kommisjonen har også åpnet etterforskning av brikkeprodusenten Qualcomm i en lignende sak. Qualcomm blir anklaget for å ha solgt brikkesett med tap for å tvinge rivalen Icera ut av markedet.

Tidligere i år fikk den amerikanske søkemotorgiganten Google en bot 23 milliarder kroner for å ha misbrukt sin dominans til å favorisere sin egen shoppingtjeneste.

Bakgrunn: Intel dømt til å betale rekordbot til EU

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.