Intel bryter nå Moores lov

Intel bryter nå Moores lov

Intel har ikke lansert en ny Pentium 4-prosessor på fem måneder, og ser dermed ut til å bryte Moores lov om at prosessor-ytelsen skal dobles hver 18. måned.

En lanseringspause på nesten fem måneder gjør at Intel bryter grunnloven i databransjen. Gordon Moore - en av Intels gründerne - formulerte i 1965 en lov om at ytelsen på prosessorene vil doble seg hver 18 måned fremover uten at prisen øker.

(Egentlig sier Moores lov at antall transistorer per kvadrattomme dobler seg hver 18 måned, men skal jo også gi en dobling av ytelsen, og vanligvis siteres Moores som å ha sagt at ytelsen skal dobles hver 18 måned)

Stadig billigere datakraft har vært hovedmotoren i utviklingen av IT-bransjen og alt rundt den. Men nå synes loven i hvert fall å ha tatt en pause. En for databransjen ekstremt lang lanseringspause gjør at Intel bryter "sin egen" lov.

For det er nesten fem måneder siden sist gang Intel lanserte en ny versjon. Selskapet lanserte 3,06 GHz-versjonen av Pentium 4 torsdag 14. november i fjor. digi.no kunne tidligere i vinter avsløre at selskapet lover en 3,2 GHz-versjon i løpet av andre kvartal.

Men selv om denne skulle blitt lansert i dag, bryter Intel sin tidligere trend. For prosessoren med litt mer enn halvparten av ytelsen -1,7 GHz-versjonen av Pentium 4 - ble lansert 23. april 2001 - for så å si to år siden.

digi.no har laget grafen over for å vise ytelsesutvikling på Intels PC-prosessorer gjennom de siste årene og hvordan den ville sett ut dersom 3,2 GHz Pentium 4 skulle vært lansert i nå. Jo lenger Intel venter, desto slakere blir kurven. Tallene på venstre side angir MHz-farten.

Ytelsestallene er hentet fra denne oversikten over alle Intels og AMDs prosessor-lanseringer.

Skal man være helt rettferdig, må man ta med hypertreading-ytelsen som 3,06 GHz-versjonen av Pentium 4 har. Dette skal gi en ytelsesforbedring på omtrent 15 prosent, hvilket tilsvarer at den "egentlig" er en 3,5 GHz-prosessor når man skal sammenligne med tidligere brikker. Men halvparten av 3,5 er 1,7 og Intel lanserte altså 1,7 GHz-versjonen av Pentium 4 over litt under to år siden.

Ellers er trolig sammenligningen rettferdig - både 1,7 GHz og 3,06 GHz er Pentium 4-prosessorer.

Intels lavere lanseringstempo har konsekvenser for kundene: Det er lanseringer av nye brikker som fører til kutt i de gamle og tregere lanseringstempo betyr at du må betale mer for de raskeste PCene enn hva du vanligvis måtte betalt.

3,06 GHz-versjonen koster fremdeles 5910 kroner fra nettbutikken Komplett.no – fem måneder etter lansering.

Til toppen