Intel dobler nettverkskapasiteten til vanlige PC-er

En ny buss Intel vil integrere i hovedkort basert på de kommende brikkesettene Springdale og Canterwood, skal kunne doble nettverkskapasiteten til PC-en.

En ny buss Intel vil integrere i hovedkort basert på de kommende brikkesettene Springdale og Canterwood, skal kunne doble nettverkskapasiteten til PC-en.

PCI-bussen (Peripheral Component Interconnect), som i dagens PC-er er kommunikasjonsbæreren mellom minnet og prosessoren på den ene siden, og mer perifere enheter som harddiskkontrollere, nettverkskort og andre ekspansjonsløsninger, er blitt en flaskehals. Ikke bare er det gjerne mange ulike enheter som deler den begrensede båndbredden PCI gir, men enkelte teknologier krever større bredde enn den vanlige utgaven av PCI kan levere.

Som kjent er skjermkort allerede blitt skilt ut fra PCI-bussen i nyere systemer ved at de bruker en egen buss, AGP (Accelerated Graphics Port). Den nyeste utgaven av denne, 8X, har en båndbredde på 2,1 GB i sekundet, omtrent 16 ganger så mye som det PCI leverer. Men skjermkortene trenger AGP-bussen alene, så inntil en virkelig erstatning for PCI blir utbredt - det behøver ikke være så lenge til - vil ikke minst nettverkskort med gigabitkapasitet slite.

Standard PCI har en båndbredde på 1,06 Gbps. Dette er akkurat tilstrekkelig for å levere datastrømmen til eller fra en Gigabit Ethernet-løsning, men bare i én retning om gangen - og kun hvis PCI-bussen ikke brukes av andre enheter.

Full dupleks Gigabit Ethernet krever derfor dobbelt så høy båndbredde.

Derfor har Intel introdusert CSA (Communication Streaming Architecture), en egen buss tilsvarende AGP, men tiltenkt full dupleks Gigabit Ethernet. Denne bussen kobler nettverksløsningen direkte til hovedkortets minnekontroller (MCH - Memory Controller Hub) og oppnår derfor langt større båndbredde enn PCI - 2,13 Gbps for å være temmelig nøyaktig. En slik løsning vil også frigjøre kapasitet i PCI-bussen som i dag brukes til nettverkstrafikk.

Denne løsningen vil ifølge News.com inkluderes av Intel i de kommende Springdale- og Canterwood-brikkesettene (865 og 875P) som kommer for vanlige PC-er i løpet av året.

Til toppen