RESULTATERFINANS

Intel dømt for misbruk av monopolmakt

Intel er dømt for å ha misbrukt sin monopolmakt i sitt forsøk på å presse arbeidsstasjonsprodusenten Intergraph Corporation. Dommen gir ifølge Wall Street Journal ny ammunisjon til konkurrenter som i fremtiden ønsker å saksøke chip-giganten for liknende overtredelser.

Eirik Flaa
14. apr. 1998 - 16:38

I november i fjor gikk den amerikanske produsenten av arbeidsstasjoner, Intergraph Corporation, til sak mot Intel fordi Intergraph ble nektet tilgang til informasjon om Intels forestående prosessorer. Bakgrunnen for at Intel holdt tilbake informasjonen var at Intergraph satt på patentrettigheter for en brikketeknologi kalt Clipper som Intel tidligere kjøpte fra Intergraph.

Intergraph hevdet at de på bakgrunn av dette kunne kreve royalties fra Intel-kunder, noe Intel mislikte på det sterkeste. Reaksjonen var at Intel sanksjonerte Intergraph ved blant annet å nekte informasjon om forestående prosessorlanseringer, men Intergraph hevdet at dette var misbruik av monopolmakt og gikk til sak. Intergraph mener å ha tapt 100 millioner dolllar i omsetning på grunn av sanksjonene.

Dommen som nå har falt, gir Intergraph medhold, og Intel må derfor gjennopprette informasjonsflyten til Intergraph. Under rettsaken kom det fram at Intels markedsandel på 85 prosent på mikroprosessormarkedet var en utslagsgivende faktor for avgjørelsen.

Intel uttrykker naturlig nok skuffelse over avgjørelsen og planlegger å anke saken. Ifølge Wall Street Journal vil et tilsvarende utfall i ankesaken gi ny ammunisjon til konkurrenter som ønsker å saksøke prosessorgiganten i fremtiden. Dommen vil også kunne påvirke en eventuell gransking av Intel for brudd på antitrust-lovgivningen som ligger "på vent" hos de amerikanske konkurransemyndighetene, FTC.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.