Intel drar fra AMD i GHz-krigen

Intel skal være klar til å levere 1,7 GHz Pentium 4 til 352 dollar per stykk. AMDs kraftigste Athlon teller 1,3 GHz, og koster 318 dollar.

For et år siden kostet brikker på 1 GHz 1.299 dollar (i bunter på 1000 til PC-leverandører). Med en pris på 352 dollar for prosessoren, regner amerikanske medier at en fullverdig 1,7 GHz PC vil komme på rundt 1.800 dollar - med skjerm.

1,7 GHz utgaven av Intels Pentium 4 prosessor gjøres kommersielt tilgjengelig i dag. Intel har ikke villet kommentere uavhengige prisanslag. Amerikanske News.Com skriver at 352 dollar vil være prisen fra og med i dag, mens andre kilder antyder at denne kommer først 29. april da de nyeste priskuttene på de øvrige P4-prosessorene skal tre i kraft formelt. Da vil ekstreme priskutt bringe prisen på en 1,3 GHz P4-PC til under 1.000 dollar. Både 1,3 GHz og 1,4 GHz-utgavene av P4-prosessoren vil prises til under 200 dollar.

Ifølge uavhengige kommentarer, betyr økningen i klokkefrekvensen en merkbar ytelsesbedring i alt som har med avansert multimedia å gjøre, særlig video.

Priskuttene og økningen av klokkefrekvensen på P4-prosessorene driver AMD på defensiven. Dagens Athlon-prosessor koster 318 dollar i 1,3 GHz-utgaven. Selv med en varslet prisfall til 256 dollar - og det faktum at Athlon får noe mer ut av hver MHz enn P4 - ser det ut som Intel leder i pris per ytelse. En 1,5 GHz-utgave av Athlon kan være klar i løpet av tredje kvartal. Da vil Intel antakelig være i stand til å kontre med en P4 i 2 GHz.

I krigen mot AMD tyr Intel til flere våpen. Det skal satses 500 millioner dollar på en kampanje for å få programvareutviklere til å optimalisere applikasjoner for P4-prosessoren. Ytterligere 300 millioner dollar skal brukes for å få forbrukere og organisasjoner til å kjøpe moderne P4-PC-er.

Intel er overlegen overfor AMD i produksjonskapasitet og teknologi. Intel kan dedikere sju moderne produksjonsanlegg til P4, mens AMD har bare to til Athlon. Intel vil i fjerde kvartal kunne produsere P4 etter en 130 nanometers prosess, og stanse brikkene ut av emner på 300 mm. Dette antas å redusere produksjonskostnadene med rundt 30 prosent.

Til toppen