Intel dropper FireWire

Intel vil ikke lenger støtte FireWire. I stedet vil selskapet utvikle en ny og raskere variant av USB. Men foreløpig tyder alt på at ytelsen på langt nær blir like god som det FireWire kan prestere.

Intel vil ikke lenger støtte FireWire. I stedet vil selskapet utvikle en ny og raskere variant av USB. Men foreløpig tyder alt på at ytelsen på langt nær blir like god som det FireWire kan prestere.

Pat Gelsinger, daglig leder for Intels desktop-divisjon, fortalte torsdag at selskapet ikke vil inkludere FireWire - eller IEEE 1394 som er det offisielle navnet - i selskapets kommende PC-spesifikasjoner. De aller fleste PC-produsentene følger spesifikasjonene fra Intel, så dette har stor betydning for hva slags grensesnitt periferiutstyr til PC-en vil ha i fremtiden.

I steder for å støtte FireWire, vil Intel utvikle USB 2.0. Arbeidet er allerede startet og det ser ut til at bussen vil kunne tilby en overføringshastighet på mellom 120 og 240 Mbps. Dette er 10 til 20 ganger raskere enn den nåværende utgaven av USB. Ifølge Gensinger vil den endelige spesifikasjonen bli lagt fram under Intels Developer Forum i september. Han anslår at de første PC-ene med USB 2.0 vil kunne leveres i midten av år 2000. IEEE 1394 kabel

USB 2.0 utvikles i samarbeid med Compaq, Microsoft, NEC, HP, Lucent og Philips.

Men også internt i PC-en skal hastigheten øke. Dagens harddiskgrensesnitt, ATA-66, skal erstattes med det som foreløpig har kodenavnet Future ATA. Dette skal kunne gi en overføringshastighet på opptil 1 Gbps.

Gelsinger fortalte videre at FireWire vil spille en rolle i når det gjelder å koble konsumentelektronikk som videomaskiner og digitale TV-er til datamaskinen.

- FireWire vil likevel ikke være mer enn et nisjeprodukt og det har derfor ingen hensikt å integrere dette i våre brikkesett, mente Gelsinger.

Men en av de viktigste årsakene til at Intel nå dropper IEEE 1394 er at Apple vil ha en relativt stor sum for hver produserte brikke som støtter teknologien.

Men Apple vil ikke bli stående igjen med FireWire alene. Selskaper som Compaq, Sony, Philips, Toshiba og Matsushita vil også ha lov til å bruke FireWire fritt, og flere av selskapene uttrykker at de fortsatt vil støtte teknologien, til tross for uttalelsene fra Intel.

Faren er likevel at PC-produsentene blant disse selskapene blir stående temmelig alene, nettopp fordi nesten alle PC-produsenter følger Intel.

Hva er så det beste grensesnittet for forbrukerne? FireWire eller USB 2.0?

Nå vet vi jo ikke mer om USB 2.0 enn det som er nevnt her, men foreløpig ser FireWire ut til å være en del vassere, ikke minst hvis ytelsen fordobles til 800 Mpbs som tidligere antydet. I tillegg kan FireWire brukes som nettverk mellom to PC-er. Ingenting tyder på at dette vil bli mulig med USB med det første.

Prismessig vil trolig USB 2.0 dra det lengste strået. Likevel det er bare snakk om småpenger - antagelig mindre enn én dollar.

Dette er altså en avgjørelse fra Intel som ikke er gjort for å gi kundene så bra PC-er som mulig, men et grep for at Intel skal kunne putte mest mulig penger i egen lomme. Det er jo dette selskapet som lager brikkesettene.

(Kilder: The Register, InfoWorld Electric)

Til toppen