BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel erstatter pc-kabler med optikk i 2010

Light Peak skal overføre videobilder, lyd og andre data over én og samme kabel.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. sep. 2009 - 09:04

Det meste av tilkoblingen av utstyr til dagens pc-er skjer ved hjelp av kobberkabler. Intel ønsker å erstatte mange av kablene med én felles, optisk kabel som har klare fordeler. Dette inkluderer tykkelse, overføringskapasitet, motstand mot støy og maksimal lengde.

Intel kaller teknologien for Light Peak og vil i samarbeid med andre bransjen gjøre denne til en tilgjengelig teknologistandard på linje med USB, WLAN og PCI Express, allerede i 2010. I første omgang skal Light Peak kunne håndtere hastigheter på 10 gigabit per sekund, men selskapet regner med at denne vil kunne tidobles i løpet av det kommende tiåret.

Intel demonstrerte teknologien under Intel Developer Forum i går. Der fikk deltakerne se overføring av lagringsdata, nettverksdata og skjermbilde-data med 1080p-oppløsning bli sendt over en 30 meter lang fiberkabel. Kablene skal dog kunne være opptil 100 meter lange. De optiske fiberne som benyttes har en diameter på 125 mikrometer, omtrent som tykkelsen på menneskehår.

Selve laserne som benyttes, VCSEL (Vertical Cavity, Surface Emitting Laser), måler 250 x 250 mikrometer. En typisk Light Peak optisk modul vil måle 12 x 12 millimeter og ha to optiske porter.

Teknologien har mulighet til å kjøre flere ulike protokoller over samme kabel, og Intel mener den skal være spesielt egnet til å knytte samme elektroniske enheter som bærbare pc-er, HD-skjermer, kameraer, videospiller, MP3-spillere, dokkingstasjoner og lagringsenheter.

Intel Light Peak-modul montert på hovedkort.
Intel Light Peak-modul montert på hovedkort.

Intel har lenge forsket på optiske teknologier for bruk i pc-er, både mellom datamaskinen og eksternt utstyr, mellom brikkene i datamaskinen, men også internt i brikkene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.