BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel får tøffere konkurranse

Flere av Intels konkurrenter skal denne uken lansere nye brikker. Her er lekkasjene:

13. okt. 2003 - 09:00

Denne uken går Microprocessor Forum av stabelen i San Jose. En rekke selskaper skal lansere nye produkter og har lekket hovedpunktene til Wall Street Journal.

Intel får økt konkurranse både i begge ender - på billige, strømsparende prosessorer og på de kraftigste 64-bits prosessorene.

I den lave enden utfordres nå Intel på nytt av Transmeta, selskapet som lanserte, men ikke fikk fart på sin strømsparende Crusoe-brikke. Intel har senere dessuten lansert den strømsparende Pentium M, men nå lover Transmeta at deres nye Efficeon skal bruke like mye lite strøm som Pentium M, men likevel gi bedre ytelse.

Efficion oversetter Intel-instruksjoner til kortere og for dem mer effektive kall - som brikken gjennomfører hele åtte av per prosessorsyklus. Den nye Transmeta-brikken skal komme i salg i løpet av høsten.

    Les også:

Men Transmeta har en stor jobb foran seg - det er dyrt for en hovedkortleverandør og en bærbar-produsent å legge om til en annen prosessorleverandør.

I tillegg arbeider også Centaur Technology , Via Technologies amerikanske datterselskap, men en ny serie veldig billig prosessorer for bærbare maskiner. C5P-brikkene inneholder i tillegg kretser for maskinvarebasert kryptering. Dette kan gi langt sterkere sikkerhet.

På 64-bits markedet skal både Sun og Fujitsu lansere nye brikker som skal gi Intels Itanium 2 ny konkurranse. De to selskapene samarbeider om å lage nye Sun UltraSparc-prosessorer med to komplette Sparc-kjerner. De nye Sun-brikkene kommer i salg til våren, mens Fujitsu er klar til høsten, skriver Wall Street Journal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.