Intel fikk ikke låne nok til nytt selskap

Krisen på USAs finansmarked gjør at Intel og STMicro må utsette sitt planlagte felles selskap.

Intel fikk ikke låne nok til nytt selskap

I mai kunngjorde Intel og den europeiske halvleder-produsenten STMicroelectronics at de tok sikte på å opprette et felles selskap, Numonyx, for å satse på flashminne. Numonyx skulle være operativ innen utgangen av 2007, og overta all produksjon av flashminne fra begge morselskapene.

Det nye selskapet skulle finansieres ved hjelp av eksterne lån på til sammen 1,55 milliarder dollar. Nå heter det at partene bare har fått låne 750 millioner dollar, og at de følgelig er i gang med å gjenforhandle den opprinnelige avtalen. Den formelle lanseringen av Numonyx er utsatt til 28. mars.

Numonyx skal overta Intels nåværende NOR-flashproduksjon og kombinere den med STMicros flashproduksjon. Selskapets årsomsetning anslås til 3,6 milliarder dollar.

Intels NAND-flashproduksjon ble tidligere i år lagt ut til et felles selskap opprettet i samarbeid med Micron. Intel tapte penger på sin produksjon av flashminne.

Intels eierandel i Numonyx vil være 45,1 prosent, mot STMicros 48,6 prosent. Investeringsselskapet Francisco Partners, fra Silicon Valley, legger 150 millioner dollar i Numonyx mot en eierandel på 6,4 prosent.

Det har vært antatt at Numonyx vil satse på en ny og lovende teknologi for flashminne, kalt «Phase Change Memory» eller PCM, som både Intel og STMicro har lisensiert fra Ovonyx.

Det foregår nå et race for å få PCM-brikker ut på markedet. Samsung har også lisensiert Ovonyx’ teknologi, mens IBM har utviklet sin egen variant av PCM.

PCM har mange fordeler framfor dagens flashminne: Den er langt raskere, tåler langt flere lese- og skriveoperasjoner, bruker langt mindre strøm og vil kunne realiseres med produksjonsteknologi ned mot 22 nanometer.

Det er mulig at PCM kan utvikles til å bli rask nok til å erstatte DRAM.

    Les også:

Les mer om: