Intel fikk smekk på tross av rekordinntekter

Laber vekst i brikker til datasentre vekker uro.

Intel fikk smekk på tross av rekordinntekter
Intels toppsjef Brian Krzanich uttaler at resultatene er sterke og i tråd med forventingene, men markedet delte ikke denne oppfatningen. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Intel ble straffet på børsen, selv om de i går presenterte et regnskap for fjerde kvartal 2015 med rekordinntekter.

14,91 milliarder dollar lyder den nye rekorden. Det er 3 prosent mer enn forrige kvartal og 1,3 prosent mer enn samme periode i fjor.

Dette skjer mens verdens appetitt på innkjøp av nye pc-er er anstrengt. Datasenter-businessen øker, men langt mindre enn markedet har forventet.

Utgifter til lønn, forskning og utvikling har samlet økt med rundt 4 prosent, uten at det har svekket lønnsomheten særlig. Nettoresultatet er ned 1,3 prosent til 3,61 milliarder dollar.

Her er de viktigste inntektspostene:

«Client Computing Group» (pc-produkter) omsatte for 8,76 milliarder dollar, en reduksjon på 1,24 prosent mot samme kvartal i fjor. Antall leverte enheter har falt 16 prosent. Snittprisen har økt 5 prosent.

Volumfallet er et opplagt resultat av færre solgte pc-er globalt. Intel røper flere detaljer i regnskapet: Innen brikker til bærbare pc-er falt volumet med 9 prosent i fjor, sammenlignet med året før. Fordelt på arbeidsstasjoner (desktop) er fallet enda mer markant, ned 16 prosent.

«Data Center Group» (brikker til servere) omsatte for 4,02 milliarder dollar i kvartalet. Det er opp 5,18 prosent. Snittpris per enhet har i perioden falt én prosent. I volum har leveransene økt med 7 prosent.

Her kan vi trekke inn at veksten i tredje kvartal var på 12 prosent. Analytikere flest hadde ventet minst tosifret vekst også i fjerdekvartal, skriver Wall Street Journal.

Intels finansdirektør Stacy Smith hevder at den svakere veksten ikke representerer noe fundamentalt skifte i etterspørsel, men snarere er et utslag av større innkjøpsavtaler som kan variere fra kvartal til kvartal.

Tror kundene sitter på gjerdet

Andre har alternative forklaringer, som analytiker Kevin Cassidy ved investeringsbanken Stifel Nicolaus & Co.

– Bedriftskunder velger antakelig ikke å oppgradere sine egne datasentre, ettersom de vet at de på sikt kommer til å bevege seg over i nettskyen. Derfor «bandasjerer» de heller dagens servere, fremfor å oppgradere dem, sier Cassidy til nyhetsbyrået Reuters.

 «Internet of Things Group» er en langt mindre butikk, som i kvartalet omsatte produkter for 526 millioner dollar, opp snaut 7 prosent fra de 494 millioner dollar de dro inn i samme periode i fjor.

Intel selger også programvare og tjenester, der har inntektene falt fra 557 millioner dollar til 543 millioner dollar siste kvartal.

Investorene lot seg bekymre av kvartalsregnskapet. I etterhandelen har aksjekursen til Intel falt ytterligere, og er ned 6,25 prosent før børsene i New York åpner fredag.