Intel: Flere kunder, lavere inntekter

Intel, kongen i PC-bransjen, offentliggjorde i går svake resultater. Ironisk nok legger selskapet skylden på økende, ikke fallende markedsandeler.

Intel, kongen i PC-bransjen, offentliggjorde i går svake resultater. Ironisk nok legger selskapet skylden på økende, ikke fallende markedsandeler.

Intel skuffet i går det amerikanske finansmarkedet med svake tredjekvartalstall. Nå har selskapet noe å gå på - i tredje kvartal omsatte Intel for hele 57 milliarder kroner og satt igjen med 11,4 milliarder kroner, en hyggelig fortjenestemargin. Men inntektene falt seks prosent sammenliknet med i fjor, selv om salget steg med ni prosent, skriver amerikanske nyhetsmedier.

Tallene overrasker fordi Intel de siste kvartalene har knust konkurrentene. Etter at IDT og Cyrix trakk seg ut, er det bare AMD som skiller Intel fra et ren monopol på PC-prosessorer. Og AMD sliter og taper penger.
Les om AMDs problemer:
AMD må fortsette der Intel slipper
AMD taper stort - toppsjef trekker segCyrix gir opp i kampen mot Intel
Etter at IDT og Cyrix trakk seg har Intel nå 83 prosent av markedet for PC-hjerner, mens AMD har ligget stabilt med sine 12,7 prosent det siste året. Amerikanske analytikere tror Intel solgte 30 milioner PC-brikker i løpet av tredje kvartal, skriver Wall Street Journal.


Ironisk nok skylder Intel på sine stigende markedsandeler for å forklare de svakere resultatene. En stund vant Intels konkurrenter terreng på å selge billigere PC-prosessorer, noe Intel etter hvert har tatt tilbake. Men billigere brikker fører til lavere fortjeneste.

Dessuten har Intel også snublet når det gjelder sine dyreste prosessorer, Pentium III Xeon-brikkene som brukes i servere. En designfeil har ført til lavere produksjon enn ventet og utsettelse av en ny versjon av Xeon. En annen designfeil i støttebrikker fra selskapet førte nylig til at Intels kunder måtte kaste hundretusenvis av hovedkort.

Men Intel har en gladmelding til hele databransjen som spent venter på hva som vil skje i fjerde kvartal. Mange er redd for at kundene skal stoppe sine IT-kjøp under innspurten på å rette år 2000-problemet, men Intel forteller at så langt ser alt bra ut.

Intel tror heller ikke jordskjelvet på Taiwan får noe særlig å si for etterspørselen, selv om minneprisene har steget endel.

Til toppen