Intel forbedrer og gjør bærbare mer fleksible

Intels nye Centrino-teknologi vil forbedre og utvide bærbare PC-er på en rekke fronter. Her er nyhetene:

Intels nye Centrino-teknologi vil forbedre og utvide bærbare PC-er på en rekke fronter. Her er nyhetene:

I dag lanserer Intel den første omfattende oppgraderingen av Centrino-plattformen siden lanseringen for nesten to år siden. Oppgraderingen har lenge vært omtalt under kodebetegnelsen «Sonoma». En litt mindre omfangsrik oppgradering, «Napa» ventes innen årsskiftet, ifølge Arne Loktu i Intel Norge. Det vesentlige ved Napa er å utstyre Centrino-plattformen med dobbelkjernede prosessorer.

Centrino er en samlebetegnelse på gjensidig tilpassede prosessorer, brikkesett, WLAN-radio og WLAN-oppkoplingsprogramvare, beregnet på bærbare PC-er som skal kunne kjøres lenge på batteri.

Første generasjon Centrino PC-er appellerte hovedsakelig til nøkterne brukere som la størst vekt på PC-ens mobile egenskaper. Med Sonoma søker Intel å beholde denne målgruppen, samtidig som Centrino er utstyrt med nye egenskaper innen grafikk og lyd, slik at plattformen også kan appellere til underholdningssegmentet. I tillegg er sikkerhetsegenskapene bedret.

Allerede ved lanseringen er de store PC-leverandørene klare med Sonoma-maskiner. Til sammen venter Intel at 150 ulike Sonoma-modeller vil komme på markedet i løpet av 2005. Europa tegner til å bli et av Centrino-teknologiens hovedmarkeder. Dell, Fujitsu Siemens, Hewlett-Packard, IBM og Samsung er blant de første med leveringsklare Sonoma-baserte bærbare PC-er.

Andre generasjon Centrino vil tilby tre ulike typer Pentium M-prosessorer. Standardutgaven er varslet i sju ulike versjoner, og vil komme med klokkefrekvenser fra 1,6 til 2,13 GHz. I tillegg er det en lavspent utgave i 1,5 GHz, mens en «ultralavspent» («ultra low voltage») kjører i 1,2 GHz og nøyer seg med 5 watt.

De lavspente prosessorene krever egne brikkesett med integrert grafikk. For de andre vil man kunne få brikkesett med integrert grafikk og doblet grafikkytelse sammenliknet med dagens Centrino, eller brikkesett med støtte for PCI Express og forventet firedoblet grafikkytelse. Intel mener dette vil gjøre Centrino egnet for spill og film med 17 tommers skjermer i bredformat. I alle varianter støttes DDR2 minne og 533 MHz buss.

Nytt med andre generasjon er støtte for tillegg som spiller en stor rolle på underholdningssiden. PC-leverandørene kan legge til tv-tuner, avansert lyd («Intel High Definition Audio» med «surround», opptil sju kanals lyd), videoopptaker og fjernkontroll uten at det skal gå på bekostning av batterilevetiden.

WLAN -siden håndterer Sonoma de tre aktuelle standardene 11a, 11b og 11g. Programvaren PROSet Wireless Software v9.0 skal gjøre det enklere å kople seg til trådløse nettverk, også i offentlige IP-soner eller «hotspots». WLAN-brikken støtter den nye trådløse sikkerhetsstandarden 802.11i, og programvaren gir støtte for Ciscos sikkerhetsutvidelser. En annen viktig egenskap er Intel Wireless Coexistence System som skal avverge mulige kollisjoner mellom WLAN og Bluetooth.

IT-sjefer kan dessuten merke seg at Centrino-plattformen nå legges inn under Intels program «Stable Image», slik at man skal sikres enklere masseutlegging over en periode på opptil 15 måneder.

Samtidig med Sonoma lanserer Intel nye mobile prosessorer for lavprismaskiner, døpt Celeron M 370 i 1,5 GHz og den ultralavspente Celeron M ULV 373 i 1,0 GHz, med tilhørende brikkesett.

    Les også:

Til toppen