Intel forbereder fire kjerner til bærbare

Lanseringen av Intels Centrino 2-plattform nærmer seg. Detaljene ser nå ut til å være lekket.

Intel forbereder fire kjerner til bærbare

Lanseringen av Intels Centrino 2-plattform nærmer seg. Detaljene ser nå ut til å være lekket.

Det har lenge vært kjent at Intel skal lansere en helt ny generasjon prosessorer og brikkesett for bærbare PC-er. Plattformen er basert på 45 nanometers prosessteknologi og har vært kjent under kodenavnet «Montevina». Det offisielle navnet skal dog være Centrino 2.

Den første utrullingen av Centrino 2 skal ifølge News.com skje i juni, noe senere enn tidligere antatt. I første omgang er det snakk om tokjernede prosessorer, koblet sammen med Cantiga-brikkesettet som skal gi bedre integrert grafikk og som åpner for en integrert WLAN- og Wimax-brikke.

De første prosessorene som kommer, ifølge News.coms kilder som skal være tett knyttet til Intel, er Core 2-modellene T9600 og P8600, som skal være klokket til henholdsvis 2,8 og 2,4 GHz. 9000-serien skal leveres med 6 megabytes cacheminne, mens 8000-serien nøyer seg med halvparten. Disse prosessorene skal få en veiledende pris på mellom 209 og 530 dollar.

I tillegg kommer trolig Core 2 Extreme X9100. Denne skal være klokket til 3,06 GHz, mens det maksimale effektnivået er på 44 watt. Prisen på denne skal ifølge kildene være 851 dollar.

    Les også:

Først i september kommer en virkelig oppsiktsvekkende prosessor, Core 2 Extreme QX9300. Denne skal bli den første prosessoren beregnet for bærbare PC-er som er utstyrt med fire kjerner. Klokkehastigheten er oppgitt til å være 2,53 GHz, men cacheminne skal være på 12 megabytes. Samtidig holder effektnivået så lavt som 45 watt. Prislappen vil trolig være på mer enn 1000 dollar.

I september skal det også komme en serie laveffektmodeller, blant annet SL9400 og SU9400, klokket til henholdsvis 1,86 og 1,4 GHz. Disse prosessorene skal ha et maksimalt effektbehov på mellom 10 og 17 watt, avhengig av modell. I tillegg kommer modellen SU3300, som ikke skal kreve mer enn 5,5 watt. Den skal være beregnet for ultratynne modeller som Apples MacBook Air og Lenovos ThinkPad X300, som i dag er utstyrt med en prosessor som trekker inntil 20 watt.

Ifølge News.com skal Intel også slippe laveffektutgaver av Celeron-prosessorer med to kjerner i denne perioden.

Til toppen