BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel forbereder helt ny CPU-generasjon

Skifter ut store deler av dagens utvidede instruksjonssett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. apr. 2010 - 15:02

Intel presenterte i dag, under selskapet utviklerkonferanse i Beijing, en ny mikroarkitektur som skal tas i bruk i prosessor som skal settes i produksjon mot slutten av året. Intel pleier å ta i bruk en ny mikroarkitektur annet hvert år. Dagens mikroarkitektur kalles «Nehalem».

Den kommende mikroarkitekturen kalles der «Sandy Bridge» og er basert på Intels 32 nanometers prosessteknologi. Den viktigste nyheten i den kommende mikroarkitekturen er støtten før AVX-instruksjoner (Advance Vector Extension).

AVX skal kunne akselerere flyttallsintensive beregninger innen vanlige bruksområder som prosessering av bilder, video og lyd, samt bedre ytelsen til teknisk programvare, noe som inkluderer 3D-modeller og -analyse, vitenskapelig simulering og finansanalyse.

På denne siden går det fram at AVX i stor grad er en modernisering av eksisterende SSEx-instruksjoner. Over 200 av disse er oppgradert ved hjelp av forbedret instruksjonskoding for å kunne utnytte nye egenskaper.

Nesten hundre av dagens 128-bits SSEx-instruksjoner har blitt forfremmet til å prosessere 256 bits vektordata. Dessuten inkluderer AVX knapt i underkant av hundre helt nye instruksjoner for dataprosessering og aritmetiske operasjoner.

I tillegg til ytelsesforbedringene, skal AVX kunne bidra til å forbedre energieffektiviteten til prosessorene. Det loves dessuten at teknologien vil kunne utvidet til å støtte større bredere datasett, på enkelte områder opptil 1024 bit, uten at programvarekoden må utvides.

Intel eksisterende og kommende mikroarkitekturer og prosessteknologier. <i>Bilde: Intel</i>
Intel eksisterende og kommende mikroarkitekturer og prosessteknologier. Bilde: Intel

Intel AVX skal være bakoverkompatibel med alle tidligere ISA-utvidelser (Instruction Set Architecture), inkludert SSE4.

Intel lover at det skal være enkelt for utviklere å få eksisterende SSE-applikasjoner til å støtte AVX-128. Det skal være noe mer krevende å få dem til å støtte AVX-256.

«Sandy Bridge» skal også inkludere støtte for Intel AES New Instructions (AES-NI), som er sju programvareinstruksjoner som skal kunne gi raskere kryptering og dekryptering av data. Dessuten skal den nye mikroarkitekturen inkludere Intel sjettegenerasjons grafikkjerne som nå skal baseres på samme silisiumbit som de øvrige kjernene. I dagens Intel-prosessorer med integrert grafikkjerne, er denne plassert i en separat silisiumbit som har blitt bearbeidet med en annen prosessteknologi enn resten av prosessoren.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.