Intel-framskritt lover bedre batteritider

Intel har utviklet en teknikk som skal gi betydelig redusert effektforbruk for batteridrevne dataenheter.

Intel har utviklet en teknikk som skal gi betydelig redusert effektforbruk for batteridrevne dataenheter.

Ifølge Wall Street Journal hevder Intel nå betydelig framskritt innen arbeidet med å løse et problem med transistorer, som primært gjør seg gjeldene i batteridrevne enheter som mobiltelefoner og bærbare PC-er.

Problemet skyldes at transistorer med liten størrelse, noe som er nødvendig for å lage små brikker, har det med å lekke strøm. Dette fører til økt varmeutvikling og lite effektiv utnyttelse av batterikapasiteten til enhetene. For å kunne krympe kretsene i prosessorer og andre brikketyper til mobile enheter ytterligere, har selskaper som Intel vært nødt til å finne en løsning på dette.

Nå skal Intel ha utviklet en separat prosess for å produsere brikker til mobile enheter. Denne skal kunne redusere lekkasjestrømmen til én promille av det den utgjør i dag. Ifølge Wall Street Journal, skal Intel ha utviklet prototyper av brikker som viser at denne metoden fungerer, men det er ikke ventet at det vil bli brukt i forbindelse med kommersielt tilgjengelige produkter før tidlig i 2007.

Intel planlegger ved slutten av 2005 å introdusere brikker som er basert på 65 nanometers prosessteknologi.

Ifølge Mark Borh, Intels direktør for prosessarkitektur og integrasjon, vil den separate 65-nanometers prosessen som Intel planlegger å innføre, ta seg av tre lekkasjekilder. Dette skal skal gjøres ved hjelp av teknikker som inkluderer en økning i spenningen som behøves for å skru transistoren på, samt ved å gjøre et av de viktigste isolasjonslagere i brikken tykkere.

Også selskaper som Texas Instruments og Freescale skal ha tilsvarende løsninger rett rundt hjørnet.

Til toppen