BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel fullfører spesifikasjon for effektforbruk

Intel publiserte onsdag 1.0 spesifikasjonen for sitt Mobile Power Initiative. Spesifikasjonen tar for seg effektforbruket til de forskjellige enhetene i en notebook.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. nov. 1997 - 17:50

Ifølge den ferdige spesifikasjonen, vil en bærbar datamaskin i 1999 med en Pentium II eller nyere prosessor, en 2x DVD-ROM spiller, MPEG1, AGP 2x grafikk og en IEEE 1394 port ha en gjennomsnittlig batterikapasitet tilsvarende 3 timers bruk. Dette er hvis PC-produsenten etterfølger alle de termiske retningslinjene.

En bemerkelsesverdig forskjell mellom versjon 0.8 og 1.0 av spesifikasjonen er elimineringen av Device Bay som en av komponentene i et typisk 1999-system.

- Batteriberegningene for 1999 er basert på kapasitet på 44 W/h (watt per time) i batterisystemet, sier Jason Ziller, markedssjef for mobile plattformer ved Intel, til InfoWorld Electric.

Ifølge Intel er den beregnede brukskapasiteten på batterier for bærbare systemer i 1998 2.4 timer basert på en kapasitet på 41 W/h.

Andre endringer mellom den forrige og den endelige versjonen av spesifikasjonen er at en skjermspesifikasjon er inkludert. Denne beregner at i 1998 vil en typisk bærbar PC har en 13,3 tommer skjerm med 1.024x768 XGA oppløsning og en panellysstyrke på 80 candela per kvadratmeter.

Beregnet effektforbrukt for skjermen vil være 3,3 watt i 1998, og 2,3 watt i 1999. Intel og selskapets samarbeidspartnere har som mål å få den totale effektforbruken i et bærbart PC-system ned i 25 watt.

Ifølge InfoWorld Electric en gjennomsnittlig bærbar PC i dag en kapasitet på 38 W/h.

- Alle estimatene fra Intel er basert på BAPCo tester, forteller Ziller. BAPCo (Business Application Performance Corp.) er et non-profit konsortium av selskaper som utvikler og distribuerer ytelsestester basert på dataprogrammer og standard operativsystemer. Blant medlemmene finner man blant annet IBM, Compaq, Dell, Intel, Microsoft, Gateway, HP, Lotus, Amdahl og InfoWorld Electric.

Ziller forteller at et bærbart system i dag som genererer 3D-grafikk under vedvarende bruk, vil bruke omkring 25 watt i en time. Batterikapasiteten til et slikt system vil være omkring 1,52 timer.

Mellom nå og 1999 regner Intel med at batterikapasiteten vil øke med 15 prosent og baserer deler av sitt 3-timers gjennomsnittlig brukstid på den forbedringen.

Intel annonserte også at det vil levere den neste utgaven av Power Monitor til systemprodusentene i desember. Power Monitor er et verktøy som lar teknikker innen termikk forbedre effektforbruket ved å rapportere om termiske lekkasjer ved de forskjellige komponenten i det bærbare systemet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.