BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel går for Rambus-alternativ til Pentium 4

Verdens største brikkeprodusent, Intel, akter å støtte to minnetyper til sin Pentium 4-prosessor.

26. juli 2000 - 16:25

Intel har i en årrekke forfektet en design fra Rambus som den eneste minnestandarden for Pentium 4-brikken, som er berammet introdusert senere i år. Nå sier imidlertid Intel at selskapet vil støtte to minnestandarder for å møte etterspørselen.

- Vi har diskutert dette med våre kunder og brorparten av dem ønsker flere alternativer å velge mellom, sier talskvinne Evia Shum i Intel til Bloomberg.

Intel akter neste år å introdusere et brikkesett for Pentium 4 som støtter SDRAM (synchronous dynamic random access memory).

Et annet Pentium 4-brikkesett, som støtter kun minne basert på Rambus-standarden, skal slippes på markedet senere i år.

Brikkesett er halvledere som knytter sammen en mikroprosessor med andre deler av datamaskinen som minne og skjerm.

Intels konkurrenter mener beslutningen om å støtte SDRAM vil være til deres fordel,

- Hvis Intel ikke er involvert vil det ikke bli mainstream, sier president Chin Wu i Acer Laboratories til Bloomberg.

Sammen med en annen stor brikkesettprodusent, Via Technologies, gikk Acer Labs i forrige uke ut og sa at de ville kjempe mot Intels tidligere planer om å gå eksklusivt for Rambus' minnebrikke for Pentium 4. Vias markedsandel innen brikkesettmarkedet har det siste året steget fra 20 til 40 prosent - stort sett ene og alene på Intels bekostning (Via støtter SDRAM mens Intel har backet Rambus).

Til tross for Intels støtte har ikke brikkeprodusentene produsert store volum av Rambus-brikker fordi produksjonskostnadene er mye høyere enn for SDRAM. Intel har investert omlag 500 millioner dollar hos hver av selskapets topp-rankede minnebrikkeprodusenter (Samsung, Micron og Infineon) for å øke produksjonen av Rambus-brikker, men til nesten ingen nytte.

- Vi tror ikke det vil bli nok Rambus-deler tilgjengelig, sa markedsanalytiker Sherry Garber i Semicon Research Corp. til Electronic Engineering Times i forrige uke.

Analysebyrået Dataquest Inc. har på sin side anslått at Rambus vil utgjøre om lag fem prosent av det samlede minnebrikkemarkedet i år.

For å skaffe seg støtte til Pentium 4-prosessoren må nå Intel danne nye allianser med asiatiske brikkeprodusenter.

Analytikere sier til Bloomberg at de forventer at Intel vil lisensiere Pentium 4-bussen til tredjeparts brikkesett-leverandører som Via.

Intel mener at beslutningen om å støtte to minnestandarder ikke vil ha noen negativ betydning for salget av prosessorer eller brikkesett utviklet for Rambus-minne.

- Produktene retter seg mot ulike markeder: Det ytelsesorienterte eller mainstream-markedet, sier Shum til Bloomberg.

Både Intel, Via og Acer Labs hadde positiv utvikling på børsene tirsdag etter at nyheten ble kjent.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.