BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel går for Rambus-alternativ til Pentium 4

Verdens største brikkeprodusent, Intel, akter å støtte to minnetyper til sin Pentium 4-prosessor.

26. juli 2000 - 16:25

Intel har i en årrekke forfektet en design fra Rambus som den eneste minnestandarden for Pentium 4-brikken, som er berammet introdusert senere i år. Nå sier imidlertid Intel at selskapet vil støtte to minnestandarder for å møte etterspørselen.

- Vi har diskutert dette med våre kunder og brorparten av dem ønsker flere alternativer å velge mellom, sier talskvinne Evia Shum i Intel til Bloomberg.

Intel akter neste år å introdusere et brikkesett for Pentium 4 som støtter SDRAM (synchronous dynamic random access memory).

Et annet Pentium 4-brikkesett, som støtter kun minne basert på Rambus-standarden, skal slippes på markedet senere i år.

Brikkesett er halvledere som knytter sammen en mikroprosessor med andre deler av datamaskinen som minne og skjerm.

Intels konkurrenter mener beslutningen om å støtte SDRAM vil være til deres fordel,

- Hvis Intel ikke er involvert vil det ikke bli mainstream, sier president Chin Wu i Acer Laboratories til Bloomberg.

Sammen med en annen stor brikkesettprodusent, Via Technologies, gikk Acer Labs i forrige uke ut og sa at de ville kjempe mot Intels tidligere planer om å gå eksklusivt for Rambus' minnebrikke for Pentium 4. Vias markedsandel innen brikkesettmarkedet har det siste året steget fra 20 til 40 prosent - stort sett ene og alene på Intels bekostning (Via støtter SDRAM mens Intel har backet Rambus).

Til tross for Intels støtte har ikke brikkeprodusentene produsert store volum av Rambus-brikker fordi produksjonskostnadene er mye høyere enn for SDRAM. Intel har investert omlag 500 millioner dollar hos hver av selskapets topp-rankede minnebrikkeprodusenter (Samsung, Micron og Infineon) for å øke produksjonen av Rambus-brikker, men til nesten ingen nytte.

- Vi tror ikke det vil bli nok Rambus-deler tilgjengelig, sa markedsanalytiker Sherry Garber i Semicon Research Corp. til Electronic Engineering Times i forrige uke.

Analysebyrået Dataquest Inc. har på sin side anslått at Rambus vil utgjøre om lag fem prosent av det samlede minnebrikkemarkedet i år.

For å skaffe seg støtte til Pentium 4-prosessoren må nå Intel danne nye allianser med asiatiske brikkeprodusenter.

Analytikere sier til Bloomberg at de forventer at Intel vil lisensiere Pentium 4-bussen til tredjeparts brikkesett-leverandører som Via.

Intel mener at beslutningen om å støtte to minnestandarder ikke vil ha noen negativ betydning for salget av prosessorer eller brikkesett utviklet for Rambus-minne.

- Produktene retter seg mot ulike markeder: Det ytelsesorienterte eller mainstream-markedet, sier Shum til Bloomberg.

Både Intel, Via og Acer Labs hadde positiv utvikling på børsene tirsdag etter at nyheten ble kjent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.