Intel går tungt inn i Cloudera

Gir opp egen satsing på Hadoop.

Intel går tungt inn i Cloudera
Intels investering i CLoudera verdsetter Hadoop-distributøren til 4,1 milliarder dollar. Bilde:

I forrige uke kunngjorde Intel og Cloudera et «bredt strategisk teknologi- og forretningssamarbeid», og at dette samarbeidet omfattet Intels hittil største investering i teknologi for datasentraler.

I går ble denne investeringen tallfestet: Cloudera henter 900 millioner dollar i ny kapital. 740 millioner kommer fra Intel, resten fra blant annet T. Rowe Price Group, Google og MSD Capital (investeringsselskapet til Michael Dell).

Intels investering gir selskapet en 18 prosent eierandel i Cloudera. Det innebærer at Hadoop-pioneren verdsettes til rundt 4,1 milliarder dollar.

Cloudera er et av flere oppstartselskaper som satser på å tilrettelegge stordataverktøyet («big data») Hadoop til bedriftsmarkedet. Andre er HortonWorks, MapR og EMC-eide Pivotal. Hadoop er et åpenkildekodeprosjekt i regi av Apache Foundation. Det har sitt utspring i Yahoo, som implementasjon i åpen kildekode av Google MapReduce. Hadoop har vunnet bred aksept i bedriftsverden og spiller en nøkkelrolle i store miljøer som Yahoo og Facebook. Aktører som HP, IBM, Oracle og SAP har Hadoop-tilrettelegginger i sine porteføljer.

Intel har gjort andre investeringer i oppstartselskaper fokusert på stordata. Et eksempel er MongoDB, leverandør av en NoSQL-database i åpen kildekode. I oktober bidro både Intel og EMC til en finansieringsrunde som skaffet MongoDB 150 millioner dollar og som verdsatte selskapet til 1,2 milliarder dollar.

Intel tenkte først å satse på en egen tilrettelegging av Hadoop, «Distribution for Apache Hadoop/Intel Data Platform», forkortet IDH/IDP. Partnerskapet med Cloudera innebærer at denne distribusjonen integreres med Cloudera, og at optimeringen av samspillet mellom Hadoop og Intel-teknologi gjennomføres for Cloudera-distribusjonen.

Utviklingsplanene for Cloudera og Intel skal samkjøres, heter det i en uttalelse fra Diane Bryant som leder Intels Data Center Group. Det dreier seg ikke bare om Xeon-prosessorer, men også om nettverk, flashminne og sikkerhet.

Intel og Cloudera gjentar sine forpliktelser overfor åpen kildekode. De vil samarbeid om markedsføring og salg av Cloudera Hadoop.

Les mer om: