– 5G er den store sammensmeltingen av IT og tele

Intel har blikket festet på 5G

Denne gangen mener silisiumgiganten de har satset på riktig hest. Den eneste som er med i løpet.

Intel har blikket festet på 5G
(Bilde: ORV)

Denne gangen mener silisiumgiganten de har satset på riktig hest. Den eneste som er med i løpet.

BARCELONA (digi.no): Intel har ikke alltid veddet riktig på fremtiden. Mens de fleste fulgte standardiseringen rundt 3G og 4G satset de på den trådløse Wimax-standarden. Fin den også, men det det ble aldri mye vind i de seilene.

Denne gangen er ikke halvledergiganten i tvil. Nå er det blikket festet på 5G.

– Det finnes en ny verden utenom den vanlige pc-en og den åpner seg med tingenes internett og 5G. Den vil endre det meste og det skal vi være en del av, sier Intels svenske sjef og europasjef for telecom, Eric Levander.

For et år siden handlet det meste om nettskyen for Intel når de viste seg frem på MWC – Mobile World Congress i Barcelona, men etter som den nye mobilstandarden nærmer seg, og lover nye saftige markeder, er Intels interesse for telekom hevet til et nytt rødglødende nivå.

Jobber med alle

I fjor var Intels toppsjef på plass under Mobile World Congress under Ericssons pressekonferanse sammen med deres toppsjef, Hans Vestberg. Men på tross av utveksling av kjærlighetserklæringer den gang var det ikke snakk om monogami.

– Vi jobber med alle gigantene i telecom. Ericsson, Nokia, Huawei og mange andre. Med våre prosessorer og andre kretser vi lager er vi til stede over alt. Det gir oss en unik rolle vi skal ta vare på. Rollen, så å si i midten av det som foregår, gir oss muligheten til å ligge foran i utviklingen av 5G sammen med de andre store aktørene, sier Levander.

Nye konkurrenter

En større rolle innen kommunikasjon og tingenes internett (IoT) gjør at Intel får et nytt sett konkurrenter å hanskes med. Engelske ARM i særdeleshet.

– Vi tror at vår ende til ende strategi fra nettskyen via nettverkene til de minste sensorene gir oss en god posisjon, sier han og peker ut autonome biler som et kommende forretningsområde, sier Levander.

X86 all the way

– Når en slik bil skal bevege seg rundt i tung trafikk kan den ikke være avhengig av å kjøre koden i nettskyen. Det må skje uten forsinkelse i bilen. Men selvfølgelig skal den være koblet til skyen og i skyen finner vi vår X86-arkitektur. Da er det en stor fordel å ha den samme arkitekturen om bord i bilen også. Det samme scenariet vil vi se i nettverkene, sensorene, og ellers hvor det er aktuelt å ha alt fra litt til mye prosessorkraft, sier han.

I gang

Intel viste frem de første prototypene av et kommende 5G-modem under Mobile World Congress som nylig ble avholdt i Barcelona. Det fungerer og kunder som vil komme tidlig i gang kan få tilgang til produktene, på tross av at de ikke er ferdig i silisium.

I stedet har Intel implementert elektronikken i en FPGA, en programmerbar form for logikk. Når produktet nærer seg lansering vil de utvikle egne silisiumkretser og starte det regulære salget.

Selskapet har også vært svært kvikke på labben med å lage produkter til det nye narrowband IoT-spekteret. Det ble nylig standardisert og skal gi sensorer og andre dingser god rekkevidde innendørs og svært lang batterilevetid.

Helt sentralt

– 5G er den store sammensmeltingen av IT og tele. Denne gangen er det ikke forbrukerne som er først i køen. Det er industri, næringsliv og andre profesjonelle anvendelser som er viktig. Derfor er teknologien helt sentralt i det meste vi gjør. Om ikke lenge vil de fleste produktene våre på en eller annen måte være koblet til 5G, sier Levander.

Til toppen