Intel har fortsatt stor tro på ultramobile PC-er

I natt presenterte Intel selskapets videre planer for bærbare PC-er. Smått og raskt er stikkordene.

Intel har fortsatt stor tro på ultramobile PC-er

I natt presenterte Intel selskapets videre planer for bærbare PC-er. Smått og raskt er stikkordene.

Intel arrangerer denne uken selskapets Intel Developer Forum i Beijing. I går la selskapet fram detaljerte planer for kommende desktop- og server-løsninger. I natt var det de mobile teknologienes tur.

Selv om de bærbare PC-er av den ultramobile typen (UMPC) har vært en begrenset suksess, har ikke Intel tenkt å gi opp med det første. Selskapet viste under konferansen fram en ny UMPC-plattform, Intel Ultra Mobile platform 2007, som tidligere har vært kjent under kodenavnet McCaslin.

En rekke elektronikkleverandører, inkludert Asus, Fujitsu, HTC og Samsung, skal i løpet av sommeren komme med produkter basert på denne plattformen. Disse vil være basert på brikkesettet Intel 945GU Express og Intel ICH7U I/O Controller Hub, i tillegg til én av de nye A100 eller A110-prosessorene. Dette er prosessorer som er delvis basert på kjernen i de tidligere Pentium M-prosessorene.

De kommende prosessorene skal ha en maksimalt effektbehov på 3 watt og være klokket til opptil 800 MHz. De vil benytte en 400 MHz forsidebuss og ha et cacheminne på 512 kilobytes. Hele prosessoren vil måle 14 x 19 mm. Flere detaljer finnes i dette dokumentet (PDF).

Men Intel stopper ikke der. I slutten av 2008 vil selskapet tilby nok en ny UMPC-plattform, Menlow. Den vil inkludere 45 nanometers prosessorer med kodenavnet Silverthorne, som skal være enda mer energieffektive, i tillegg til et nytt brikkesett, Poulsbo, som skal bestå av én eneste brikke.

Før den tid kommer Intel med nye løsninger for mer ordinære, bærbare PC-er. Den neste generasjonen av Centrino-plattformen, med kodenavnet Santa Rosa, skal lanseres i mai. Den er basert på en ny generasjon av Intels Core 2 Duo-prosessor, brikkesett-familien Mobile Intel 965 Express og vil leveres med støtte for neste generasjons WLAN (802.11n), Gigabit Ethernet og mulighet for Intel Turbo Memory, en flashminne-basert teknologi som skal redusere flaskehalsene til dagens harddisker. Teknologien ble tidligere kalt Robson.

I første halvdel av 2008 vil Santa Rosa bli fornye gjennom en mobil utgave av utgave av den kommende prosessorfamilien med kodenavnet Penryn. Den vil baseres på 45 nanometers prosessteknologi. Senere samme år vil Intel introdusere teknologien med kodenavnet Montevina, som skal gi kunne gi bærbare PC-er valgfri støtte for den trådløse WiMAX-teknologien. Det skal også inkluderes maskinvare for dekoding av HD-video.

Montevina-komponentene skal ta omtrent 40 prosent mindre plass enn Santa Rosa-komponentene, noe som skal gjøre den mer egnet for svært små, bærbare PC-er.

Intels representanter snakket også en om kategori enheter som kalles Mobile Internet Devices(MIDs), som i praksis vil være mer konsumentrettede enn UMPC-ene, men ellers ha mange likheter. Det ventes dog at MID-ene vil ha noe mindre skjerm enn UMPC-ene.

Intel ønsker å fremme Linux som et alternativt operativsystem til MID-ene. Det er nå kjent at Red Flag og Canonical, som står bak den populære Ubuntu-distribusjonen, skal være de første som skal tilby programvare til MID-er.

Til toppen