Intel har gått på en skikkelig smell

Det bærer bud om enda vanskeligere tider for pc- og serverleverandører.

Intel har gått på en skikkelig smell

Det bærer bud om enda vanskeligere tider for pc- og serverleverandører.

Intel så seg i går nødt til å komme med nok et resultatvarsel for fjerde kvartal 2008. Prognosen som ble gitt samtidig med publiseringen av tallene for tredje kvartal, var en omsetning på 10,5 milliarder dollar, rundt 2 prosent svakere enn det Intel oppnådde i fjerde kvartal 2007, 10,7 milliarder dollar.

I november ble omsetningsprognosen revidert nedover til 9 milliarder dollar. I går, en drøy uke før resultatene skal legges fram 15. januar, advarte Intel at omsetningen for fjerde kvartal ville ligge på 8,2 milliarder dollar. Fallet fra fjerde kvartal i fjor er altså hele 22 prosent. Det står likevel noe bedre til med Intel enn med rivalen AMD, som i desember varslet en ventet omsetningssvikt på rundt 33 prosent fra året før.

Omsetningssvikten er større enn den Intel opplevde i fjerde kvartal 2001, på 20 prosent, da sprekken i dotcom-boblen gjorde livet surt for hele bransjen.

Det er ikke bare omsetningen som svikter. Intel advarer at også bruttomarginene svekkes betydelig.

Intel konstaterer at etterspørselen har falt betraktelig. Selskapets kunder er verdens pc- og serverleverandører. Disse kjøper altså betydelig mindre fra Intel enn tidligere. Bedrifter utsetter å bytte ut sine datamaskiner. Også forbrukere bestemmer seg for å holde ut med sine eksisterende pc-er i hvert fall noen måneder til. Pc-produsentene ser ut til å trekke den konklusjonen at manglende etterspørsel vil være langvarig. I stedet for å kjøpe nye prosessorer og brikkesett fra Intel, tærer de på lagerbeholdningen.

Analytikerne mener situasjonen er ganske dyster for prosessor- og pc-leverandørene.

De har lenge vært mer pessimistiske enn Intel selv: Deres forventning til Intel i fjerde kvartal var 8,8 milliarder dollar i omsetning og 1,32 milliarder dollar i resultat, ifølge tall hentet inn men Intel selv så for seg en omsetning på 9,0 milliarder dollar.

Joanne Feeney ved FTN Midwest Securities sier til Wall Street Journal at bunnen ikke vil nås før en gang i andre eller tredje kvartal.

Doug Freedman i Broadpoint AmTech sier til Bloomberg at hele forsyningskjeden i pc-bransjen er ned 20 til 30 prosent. Han var blant dem som i fjor kom med det beste tipset for Intels fjerde kvartal, 8,27 milliarder dollar i omsetning.

En som har dristet seg til å anslå den globale pc-produksjonen i fjerde kvartal, Craig Berger i Friedman, Billings, Ramsey & Co, sier den falt med 15 prosent fra tredje kvartal. Han tror det ble framstilt 3 prosent færre bærbare, og 27 prosent færre stasjonære pc-er.

Intel har også andre problemer: De kuttet posten for oppkjøp, forskning og utvikling fra 2,8 milliarder dollar til 2,6 milliarder i fjerde kvartal. De har iverksatt sparetiltak, som omstrukturering, som belaster regnskapet med 250 millioner dollar. De vil videre skrive ned verdien av eierandelen i Wimax-selskapet Clearwire med nærmere 950 millioner dollar. Clearwires markedsverdi har falt med rundt 60 prosent de siste tolv månedene.

Intel-aksjen falt 6,1 prosent da varslet ble kjent.

    Les også:

Til toppen