FORBRUKERTEKNOLOGI

Intel-hyllest til UltraWideBand

Det er vedvarende uenighet om standarden, men Intel-sjefen tror UltraWideBand snart tar over for USB.

10. jan. 2005 - 13:28

UltraWideBand (UWB) er en kommende standard for trådløs forbindelse med kort rekkevidde og svært høy båndbredde – nok til å bære forbindelsen mellom en PC og HDTV. Standarden skal reguleres av IEEE under betegnelsen 802.15.3a. Gruppen som skal spesifisere UWB er delt i to leire, og er ikke kommet noen vei det siste halvannet år.

Uenigheten dreier seg om det fysiske laget for forbindelsen, det vil si signalenes grunnleggende fysiske egenskaper. Den ene leiren, representert ved Multiband OFDM Alliance (MBOA), går inn for en tilnærming kalt «multiband», mens den andre, representert ved UWB Forum, foretrekker «direct sequence», også kalt DS-UWB.

Striden hindret ikke medlemmer av de to leirene fra å vise en rekke prototyper av ulike former for UWB-utstyr på forbrukermessen Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas i forrige uke. I tillegg til byggesett beregnet på produsenter av forbrukerelektronikk, ble det også vist en mobiltelefon som utvekslet digitale bilder og MP3-filer med en PC i hastigheter opp til 110 Mb/s, og diverse former for overføring mellom PC og HDTV i hastigheter opp mot 480 Mb/s som er målet for en kommende standard. Noen ser for seg UWB i 1 Gb/s, slik at en helaftens film vil kunne overføres i sin helhet på noen titalls sekunder.

En svært interessant ide kommer fra et britisk selskap, Artimi, som har tatt patent på en brikke som håndterer både UWB og datasignaler over strømkontakten. Denne brikken vil altså la stikkontaktet utstyr å utveksle data over strømnettet, samtidig som de kan opprette UWB-forbindelse med all slags utstyr.

Standardiseringsgruppen skal møtes igjen i slutten av januar, men det er ingen som venter noe gjennombrudd. På den andre siden er noen aktører, blant dem Intel, uforbeholdent optimistiske.

Intel-talsperson Kari Skoog sa til ZDNet sist onsdag at hun venter standardbaserte UWB-produkter på markedet mot slutten av 2005 eller tidlig i 2006.

– Det vil komme proprietære UWB-implementasjoner her og i nærmeste framtid, men det vil ta enda noen få måneder for å fullføre arbeidet med en enkel, effektiv og standardisert løsning, sa Skoog.

Intel-sjef Craig Barrett tok opp denne tråden i sin hovedinnledning på CES torsdag kveld, og i en påfølgende prat med journalister. Barrett nevnte hovedsakelig tre nøkkelteknologier for kommende IT-pregede forbrukerartikler: flerkjernede prosessorer, UWB, og WiMax. Det siste er trådløst bredbånd over store avstander.

– Alle forbindelser er i ferd med å bli trådløse, understreket Barrett.

Han tror UWB og WiMax vil begge integreres i mange forskjellige typer brikker og utstyr, og ser for seg framtidige radiobrikker som vil kunne løpende omkonfigurere seg fra UWB til WiMax til WLAN, avhengig av hva øyeblikkets behov. Intel har kjørt et prosjekt for dette, under kodenavnet «Radio Free Intel».

– WiMax vil bli teknologien som samler alle andre nettverk til én digital sky, sa Barrett ifølge Reuters. – Uansett hvor du er, vil nettverket og all underholdning og informasjon det bærer med seg, være der med deg.

Intel vil fortsette å utvikle Centrino-teknologien som opererer etter WLAN-spesifikasjonene til IEEE, slik at den blir bedre egnet til spill og video.Barretts uttalelser kan tolkes dit hen at overføring av data fra et apparat til et annet vil gå over UWB, mens WiMax veksler mellom å brukes direkte til enkeltapparater, og å fungere som stamnett for WLAN.

Når det gjelder UWB-striden, er Intel selv medlem av MBOA, sammen med andre tunge aktører som Hewlett-Packard, Nokia, Panasonic, Philips, Sony og Texas Instruments. Motparten, UWB Forum, teller flere medlemmer, men få tungvektere, blant dem Motorola. Samsung er for ordens skyld med i begge UWB-grupperingene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.