BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel Hyper-Threading kan gi redusert ytelse

Teknikken som lar Xeon og neste Pentium 4 framstå som to prosessorer, kan i verste fall nesten halvere ytelsen i stedet for å doble den.

16. sep. 2002 - 12:59
IEEE microPentium 4 Performance-Monitoring Features
Brinkley SpruntBucknell University

Carnegie Mellon University



Les også

Hyper-Threading skal få operativsystemet til å betrakte en enkel prosessor som to prosessorer, slik at to tråder skal kunne eksekveres samtidig. Potensielt skal dette doble ytelsen, siden behandlingen av hver tråd går like raskt fram for hvert klokkeslag. Betingelsen er at de nødvendige data kan hentes i prosessorens cache. Skjer ikke det, kan det ta så mange klokkeslag å hente data, at de to trådene ødelegger for hverandre i stedet for å eksekveres samtidig uten forstyrrelser.

I snitt, ifølge Intel, skal Hyper-Threading øke prosessorytelsen med opptil 30 prosent.

Strunt har kjørt to standardtester som viser hver sin ytterlighet. Med Hyper-Threading avslått oppnår testen "fp_add_latency" en ytelse på 0,21 mikrooperasjoner per klokkeslag. Med Hyper-Threading påslått kan prosessoren behandle to av testens tråder samtidig, og den målte ytelsen når 0,41 mikrooperasjoner per klokkeslag, altså det dobbelte.

Den andre standardtesten, "|1_miss" er laget slik at alle minnekall treffer utenom nivå 1 cache. Med Hyper-Threading avslått er ytelsen 1,23 mikrooperasjoner per klokkeslag. Med Hyper-Threading påslått overbelastes prosessorens cache-system slik at hver tråd opplever en vesentlig forsinkelse, og ytelsen ble målt til 0,65 mikrooperasjoner per klokkeslag, altså nesten en halvering.

Strunt konkluderer med at dersom Hyper-Threading og andre SMT-teknikker skal kunne fungere etter hensikten, må de kombineres med et system som kan avgjøre på forhånd når det skal kjøres flere samtidige tråder, og når det lønner seg å kjøre bare én tråd om gangen. En slik løsning er under utvikling, under navnet "symbiotic task scheduling".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra