JUSS OG SAMFUNN

Intel inngår forlik

Kvitter seg med alvorlig antitrust-sak i USA.

4. aug. 2010 - 09:01

Verdens største produsent av mikrobrikker, Intel, har i lengre tid vært under etterforskning av USAs konkurransetilsyn FTC (Federal Trade Commision).

I desember ble de saksøkt av FTC for brudd på antitrustlovene i en sak som er langt mer omfattende enn de monopolanklagene brikkegiganten tidligere er dømt og straffet for i EU.

Anklagene var svært alvorlige. Intel skal ha brukt ulovlige salgsmetoder i ti år for å begrense konkurrentenes markedstilgang. Foruten overgrep mot AMD omfattet søksmålet blant annet ulovlige metoder brukt mot Nvidia, den største uavhengige leverandøren av grafikkprosessorer etter at AMD kjøpte ATI.

En annen anklage gikk på at Intel i all hemmelighet skal ha endret sine kompilatorer, slik at utviklere som brukte dem ville oppleve at programvare ga bedre ytelse på Intel-brikker enn på AMD.

Inngår nytt forlik

Striden blir nå begravet etter at Intel har kommet til enighet med de amerikanske konkurransemyndighetene. Det innebærer at den bebudede rettssaken som skulle starte neste måned ikke blir noe av.

Ifølge FTC skal detaljene i forliket fremlegges på en pressekonferanse tidlig onsdag morgen, noe som betyr i ettermiddag norsk tid.

I saken har ikke FTC myndighet til å bøtelegge Intel, men kan ifølge avisen Wall Street Journal pålegge endringer i selskapet som potensielt kan få store konsekvenser for deres forretningsvirksomhet.

I fjor ga EU-kommisjonen Intel en bot på 1,06 milliarder euro for å ha forsøkt å skvise AMD ut av markedet. I november unngikk Intel rettsak mot AMD ved å betale 1,25 milliarder dollar i erstatning.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.