Intel introduserer ny og dårlig ide

Intel vil at nye hjemme-PC-er skal ha innebygget WLAN-basestasjon. Det er en dårlig ide - av flere årsaker.

Intel vil at nye hjemme-PC-er skal ha innebygget WLAN-basestasjon. Det er en dårlig ide - av flere årsaker.

Mandag lanseres de første PC-ene med nye brikkesett fra Intel, kjent som 915 Express eller Grantsdale. Intel har forhåndsannonsert teknologien lenge, og sørget i går for å gi utvalgte medier enda en titt på hva massene har i vente.

En svært viktig egenskap ved de nye brikkesettene er at de inneholder kretser som gjør det mulig å bruke PC-en til aksesspunkt for WLAN, det vil si trådløse lokalnett. Det eneste som kreves av tilleggsutstyr er et enkelt kort som må plasseres inne i PC-en.

Ideen kan synes tiltrekkende. Du kjøper en PC, kopler den til Internett, og straks kan du gi alle andre apparater i huset trådløs tilgang til Internett. Tankegangen er helt i tråd med Intel og Microsofts tanke om å gjøre PC-en til det integrerende sentrum for elektronisk underholdning og annen funksjonalitet i hjemmet.

Men motforestillingene melder seg raskt.

Hvor, for eksempel, skal man plassere en PC med integrert aksesspunkt for WLAN? Skal man ta hensyn til aksesspunktet og plassere det så høyt og så sentralt som mulig, for å sikre best mulig dekning? Eller skal man ta hensyn til PC-en, og plassere den slik at den synes og støyer minst mulig, for eksempel under arbeidspulten i kjelleren der en rekke strukturer vil vanskeliggjøre spredningen av aksesspunktets radiosignaler?

Man kan selvfølgelig se for seg en PC i taket. Det medfører problemer på det praktiske planet, for ikke å nevne det estetiske.

Mulige løsninger på dette, for eksempel eksterne antenner og lange kabler til aksesspunktet – Bluetooth egner seg vel ikke – vil antakelig koste vel så mye som et selvstendig aksesspunkt.

En annen innvending er at det trådløse nettet vil bare være tilgjengelig så lenge PC-en er slått på. Det vil i praksis innebære at PC-en blir stående og dure døgnet rundt, selv når den egentlige oppgaven bare er å sørge for at IP-telefonen er tilgjenglig. Tanken ledes hen til den salige kanonskutte spurven. I praksis er det ingen grunn til å innføre et hierarki i hjemmenettverket, ved å gjøre andre apparaters tilgang avhengig av et apparat som ellers ikke har uomgjengelige tjenester å by på.

Rådet skulle være klart: Hold PC og nettaksess for andre atskilt.

Til toppen