ANALYSER

Intel investerer en milliard dollar i u-land

Den knallharde konkurransen om kundene i industrilandene flytter seg til utviklingslandene.

2. mai 2006 - 08:30

Intel skal investere en milliard dollar over de neste fem årene i utviklingsland i et prosjekt som kalles World Ahead. Målet er å gi innbyggerne i utviklingsland bedre tilgang til datamaskiner og internett.

Prosessorgiganten håper å legge grunnlaget for fremtidige salg etter hvert som utviklingslandene modnes. I dag er det lite penger å hente på salg til utviklingsland, men teknologiselskaper har stor tro på at disse landene kan utvikle seg til å bli lønnsomme markeder etter hvert bare de får litt starthjelp.

– Vi ser på dette som bra både for verdenen og for Intel. Vi forventer en solid kommersiell avkastning, sier Paul Otellini, Intels toppsjef til News.com.

Prosjektet har tre primærmål: Å designe billige datamaskiner som er tilpasset behovet i utviklingsland, å gjøre høyhastighets internettilgang tilgjengelig overalt og å tilby opplæring i bruk av informasjonsteknologi til lærere.

I motsetning til Nicholas Negroponte som forsøker å lage en nedskalert bærbar PC til 100 dollar, i samarbeid med blant annet Intels konkurrent AMD, så fokuserer Intel på en fullverdig PC som vil ende opp med å koste cirka 300 dollar. Den vil blant annet inkludere en harddisk og en relativt sofistikert prosessor. Intel ser for seg å lage en referansedesign som PC produsentene kan ta utgangspunkt i.

Som en del av prosjektet planlegger Intel å gi bort 100 000 PC-er til skoler i utviklingsland. I dag gir de 100 millioner dollar årlig til undervisningsprosjekter og det har finansiert opplæring av cirka tre millioner lærere. Med World Ahead-prosjektet regner de med å øke det tallet til 10 millioner lærere i løpet av femårs perioden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.