Intel investerer stort i Wimax-operatør

Clearwire driver Wimax-nett i USA, Mexico og Europa, og får til sammen 900 millioner dollar.

Clearwire driver Wimax-nett i USA, Mexico og Europa, og får til sammen 900 millioner dollar.

Tidlig på 2000-tallet ble det klart for mobilpioneren Craig McCaw at bredbånd via satellitt ikke ville bli den gullgruven han og Bill Gates trodde. Begge hadde satset stort på satellittselskapet Teledesic som skulle skape «Internet in the sky».

I oktober 2003 vendte McCaw tilbake til jorda, og opprettet Clearwire, et selskap for å tilby trådløst og mobilt bredbånd med forløperen til dagens Wimax-teknologi. I dag driver Clearwire Wimax- eller Wimax-liknende nett i 26 byer i USA, Mexico, Belgia, Danmark og Irland. Et eget datterselskap, NextNet Wireless (ikke å forveksle med internettilbyderen NextNet), produserer Wimax-utstyr. Wimax opererer i lisenspliktige frekvenser, og Clearwire har et bredt utvalg konsesjoner, særlig i USA.

Clearwire har med andre vokst fram som nøkkeloperatør for en teknologi som blant annet Intel og Motorola satser sterkt på.

I går kunngjorde Clearwire at de vil motta en investering på til sammen 900 millioner dollar. Intel, som allerede har en eierandel i selskapet, bidrar med 600 millioner. Motorola bidrar også, men vil ikke si med hvor mye. Som en del av den tresidige avtalen overtar også Motorola hele NextNet Wireless.

Samtidig sier Clearwire at de trekker en varslet børsintroduksjon som var antatt å bringe inn 400 millioner dollar. Årsaken er at avtalen med Motorola og Intel gjør at de ikke lenger har et umiddelbart behov for mer kapital, særlig når avtalen gir dem mer enn dobbelt så mye som en børsintroduksjon gjør. Selskapet presiserer at en eventuell børsintroduksjon ikke er utelukket, og at den kan følgelig komme på et seinere tidspunkt.

Avtalen forutsetter at samarbeidet mellom Intel, Clearwire og Motorola om Wimax fortsetter.

På sitt nettsted skriver Clearwire at de ikke oppgir hvor mange abonnenter de har. Ifølge Wall Street Journal bokførte Clearwire i 2005 et tap på 140 millioner dollar og en omsetning på 33 millioner dollar, vesentlig i form av maskinvare. Tallet på abonnenter ble anslått til 62 000, og Clearwire medvirket til at nærmere 4,8 husholdninger hadde internettilgang. Clearwires tjenester er dels i form av aksess, dels i form av stamnett for urbane WLAN.

De siste månedene har Intel avviklet flere investeringer som ble gjort før dotcom-boblen brast. Investeringen i Clearwire spesielt og Wimax generelt antas å være motivert av to faktorer: et ønske om å stimulere etterspørselen etter nye bærbare PC-er med stadig mer avanserte egenskaper innen trådløs kommunikasjon, og et ønske om å stimulere etterspørselen etter Intels kommunikasjonsbrikker, blant annet framtidige brikker som kan håndtere både Wimax og WLAN.

Til toppen