Intel investerer tungt i ny brikketeknogi

Gjør seg klar til å produsere enda mer avanserte prosessorer.

Tegning av Intels planlagte D1X-fabrikk ved selskapets Ronler Acres-anlegg i Hillsboro, Oregon.
Tegning av Intels planlagte D1X-fabrikk ved selskapets Ronler Acres-anlegg i Hillsboro, Oregon. (Bilde: Intel)

Gjør seg klar til å produsere enda mer avanserte prosessorer.

Dagens prosessorer fra Intel er basert på 32 nanometers prosessteknologi. Intel pleier å ta i bruk en ny prosessteknologi hvert annet år, og i 2011 skal dette skje igjen.

I går kunngjorde selskapet derfor at det vil brukere mellom 6 og 8 milliarder dollar på å bygge og oppgradere produksjonsanlegg i de amerikanske delstatene Arizona og Oregon. Disse skal tilpasses produksjon basert på 22 nanometers prosessteknologi. Intel regner med at prosessorer basert på den nye teknologien vil åpne for enheter som kan gjøres enda slankere, ha høyere ytelse og lavere energiforbruk. I tillegg ventes produksjonskostnadene per prosessor å gå ned.

Intel planlegger å starte produksjonen av selskapets første prosessor basert på 22 nm-teknologi, «Ivy Bridge», mot slutten av 2011.

I praksis skal Intel oppgradere fire av selskapets fabrikker i de to delstatene. I tillegg skal en ny utviklingsfabrikk bygges i Hillsboro, Oregon. Denne fabrikken kalles D1X. På lang sikt skal dette føre til at det vil opprettes mellom 800 og 1000 permanente høyteknologistillinger. Fabrikken ventes å kunne tas i bruk i 2013.

Intel ønsker å produsere en stor andel av selskapets prosessorer i USA, og investeringen som nå skal gjøres bidrar til dette. Omtrent 75 prosent av alle Intel-prosessorer lages i USA.

Til toppen