BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel Itanium lanseres 29. mai

Endelig, etter utallige utsettelser, lanserer Intel sin første 64-bits prosessor 29 mai. Men forsinkelsene gjør trolig Itanium til en skuffelse.

11. mai 2001 - 12:30

Etter en av de lengste forsinkelsene i datahistorien, starter salget av Itanium-baserte maskiner 29. mai. Dette bekrefter Steve Horobin, europeiske markedssjef for IBMs arbeidsstasjoner til nettavisen The Register. IBM er bare et av mange som i lengre tid har hatt Itanium-baserte maskiner klare.

Store deler av IT-bransjen er nok svært irritert på Intel. For Intel har utsatt lanseringen utallige ganger, noe som har ført til bortkastet arbeid for både maskinvareprodusenter og programvareselskaper.

Mange har satset mye på Intels nye prosessor, for med en 64-bits lover Itanium å løfte PC-bransjen opp som fullverdige konkurrenter til aktører som Compaq, Sun Microsystems Inc, IBM og Hewlett-Packard med sine RISC/Unix-systemer.

Intel begynte å prate om Itanium, den gang kalt Merced, allerede høsten 1996. digitoday.no skrev i romjulen dengang at Intel og Microsoft lovet å lansere Merced og en 64-bits Windows-versjon i 1998. 64-bits Windows og Intel klar i 1998.

Siden har forsinkelsene kommet jevnt og trutt. Intel-sjef Craig Barret viste frem den første fungerende Merced-brikken september 1999. Les: Intel prøvekjører første Merced

Les mer om Itanium
Compaq kjører Tru64 Unix på Intel-plattform
Compaq får Windows NT før Intel
Foster kan erstatte Merced-prosessoren
64-bits Linus klar
AMD slipper detaljer om 64 bit prosessor
IA-64 fordrer nybrottsarbeid innen programvare

Resultatet av alle forsinkelsene blir at den første prosessoren ikke blir så imponerende. Farten blir bare på 800 Mhz, under halvparten av klokkehastigheten på toppmodellen av Pentium 4. Allerede høsten 1999 gikk derfor Intels Intanium-partner Hewlett-Packard til det oppsiktsvekkende skritt å råde kundene sine til å vente på arvtageren til Itanium. Les: Dropp Merced, vent heller på McKinley

Senere har også analyseselskapet Gartner Group advart kundene mot å satse på Itanium-maskiner. Gartner Group påpeker også at hoppet til 64-bits databehandling er stort og det vil ta lang tid før feil i programvare og maskinvare blir luket ut. Utvalget av 64-bits programvare er fortsatt lite, selv om en rekke aktører er klare med 64-bits operativsystemer.

Det ser også ut som de færreste maskinprodusentene venter seg så mye av Itanium. De fleste skal bare selge Intels egen maskin pakket inn i en egen kasse. Denne maskinen har vært klar lenge, Fujitsu-Siemens viste den frem til pressen i september i fjor, bekrefter Andreas Tollefsen i Fujitsu Siemens Computers ovenfor digitoday.no

- Vi skal lansere en arbeidsstasjon med to Itanium 800 MHz-prosessorer. Det er egentlig en Intel-maskin, forteller han. Vi tror ikke salget blir så stort, det vil ta litt tid før programvaren kommer på plass, og at kundene er trygge på de nye operativsystemene, sier han til digitoday.no.

IBM skal lansere den samme maskinen under navnet IntelliStation Z-Pro 6894, skriver The Register.

En kritisk faktor blir en 64-bits versjon av Windows. Den kommer ikke før til høsten, etter lanseringen av Windows XP 25. oktober.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.