Intel kan få gigant-bot for triksing

Eu har brukt hele seks år, men nå kan Intel få en saftig bot for ulovlige metoder.

Intel kan få gigant-bot for triksing

Eu har brukt hele seks år, men nå kan Intel få en saftig bot for ulovlige metoder.

At EU-systemet maler langsomt er ikke nytt, og i IT-bransjen er det en evighet. Men så lenge har EU vurdert om Intel har misbrukt sin markedsmakt for å holde sin mindre konkurrent AMD nede.

I går kom avgjørelsen fra EU-kommisjoen: Intel har misbrukt sin monopol-makt med å gi ulovlige rabatter og å true produsenter av hovedkort og PCer for å få dem til å la være å bruke AMD-prosessorer. Det slår EU nå fast og EU-kommisjonen åpner nå en formell sak mot Intel.

Trusselen er ikke tom, det kan Microsoft underskrive på. EU skrev ut en bot til Microsoft på nesten 4 milliarder norske kroner i 2004 fordi man mente Microsoft hadde misbrukt sin markedsmakt i salget av Windows.

Etterforskningen mot Intel startet så tidlig som i 2001 og har bølget frem og tilbake i en rekke runder.

I 2005-2006 stjal AMD signifikante markedsandeler fra Intel med å være tidlig ute med billige flerkjerne-brikker, men i fjor kom Intel tilbake. Nå er det nye krise hos AMD som har lite å tære på - selskapet har slitt med tap i tre kvartaler og Intel tjener igjen stadig bedre.

Intel får nå to måneder på å svare på tiltalen og så begynner rettssaken. EU-regler tilsier at et selskap kan bli ilagt en bot på opp til 10 prosent av sin årlige omsetning hvis de finnes skyldige i misbruk av markedsmakt.

EU står ikke alene i å anklage Intel for triksing og skitne knep: Intel er under etterforskning for de samme anklagene både i Japan og Sør-Korea.

Til toppen