AVTALER & KONTRAKTER

Intel kjøper opp videopatenter

Kan utfordre H.264 med oppfinnelser fra gammel kjenning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. jan. 2012 - 10:12

Intel skal kjøpe omtrent 190 patenter, 170 patentsøknader og neste generasjons videocodec-programvare for RealNetworks. Avtalen har en verdi på 120 millioner dollar og ventes fullført innen knappe to måneder.

RealNetworks har utviklet lyd- og videoteknologier siden selskapet ble etablert i 1995 og oppnådde stor utbredelse på slutten av 1990-tallet. Selskapets RealPlayer fulgte til og med Windows 98 som en valgfri komponent – på et tidspunkt da Microsoft hadde eierandeler i RealNetworks. Den ble særlig brukt til visning av strømmende video, med selskapets programvare også på serversiden.

Senere ble RealPlayer i praksis utkonkurrert av lignende produkter fra Microsoft, Apple og Adobe. Men RealNetworks bidro sterkt til at RealPlayer ble erstattet, ved å gjøre programvaren både invaderende og å utstyre den funksjonalitet som minnet sterkt om spionvare. Programvaren kom høyt opp på flere lister over mislikt programvare.

Det betyr ikke at den underliggende teknologien var og er dårlig.

RealNetworks tilbyr fortsatt RealPlayer, som kom i versjon 11 i november. Selskapet utvikler også spill og tilbyr ulike tjenester til mobiloperatører. I tredje kvartal i fjor omsatte selskapet for 84,4 millioner dollar, noe som ga et nettotap på 5,2 millioner dollar.

– Ved å selge disse patentene til Intel, frigjøres noe av den betydelige og ikke-realiserte verdien i RealNetworks eiendeler. Dette representerer en ekstraordinær mulighet for oss å generere ytterligere kapital til å øke investeringene i nye næringer og markedet mens vi fortsatt beskytter vår eksisterende virksomhet, sier Thomas Nielsen, toppsjef i RealNetworks, i en pressemelding.

Avtalen med Intel innebærer nemlig at RealNetworks fortsatt har visse rettigheter til å bruke patentene i nåværende og framtidige produkter. Dessuten har selskapene inngått en intensjonsavtale om å samarbeide om support og utvikling av neste generasjon videocodec-programvare og relaterte produkter.

Mest spenning er det nok likevel knyttet til hva Intel vil bruke patentene til. Selskapet er lite konkrete i sin omtale av avtalen.

– Ettersom teknologien utvikler seg i retning av en opplevelses-sentrisk modell, krever brukerne at dataenhetene deres kan tilby mer medie- og grafikkegenskaper. Oppkjøpet av disse grunnleggende mediepatentene, ytterligere patenter og videocodec-programvare utvider Intels mangfoldige og brede portefølje av immateriell eiendom, sier Renée James, sjef for Intels Software and Services Group, i en pressemelding.

– Vi mener at denne avtalen forbedrer mulighetene våre til å fortsette å tilby rikere opplevelser og innovative løsninger til sluttbrukere på tvers av et bredt spekter av enheter, inkludert gjennom Ultrabook-enheter, smartmobiler og digitale medier, sier James.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.