BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel klar med 48-kjernet prosessor

Men usikkert om den vil komme i vanlig salg.

Intels 48-kjernede Single-chip Cloud Computer
Intels 48-kjernede Single-chip Cloud Computer Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. apr. 2010 - 08:32

Intel skal innen utgangen av dette kvartalet levere datamaskiner basert på en eksperimentell, 48-kjernet prosessor som i første omgang skal tilbys akademiske institusjoner.

Dette forteller Sean Koehl i ved Intel Labs til IDG News Service.

Det er ikke gitt at akkurat denne prosessoren vil gjøres kommersielt tilgjengelig, men ny funksjonalitet som den tar i bruk, kan også bli brukt av andre, framtidige prosessorer. Teknologiene skal kunne åpne for brikker med hundre kjerner og mer.

Prosessoren er del av Intel Labs' «Single-chip Cloud Computer»-prosjekt. Den består egent av 24 «fliser» som hver har to kjerner. Disse flisene er knyttet sammen ved hjelp et nettverk bestående av 24 rutere. Mellom hver ruter er båndbredden på 256 gigabyte per sekund.

Intel Single-chip Cloud Computer består av 24 «fliser» som er forbundet i et nettverk med 24 rutere. Hver «flis» har to prosessorkjerner. <i>Bilde: Intel</i>
Intel Single-chip Cloud Computer består av 24 «fliser» som er forbundet i et nettverk med 24 rutere. Hver «flis» har to prosessorkjerner. Bilde: Intel

Brikkene har også fire integrerte DDR3 minnekontrollere og maskinvarestøttet meldingsutveksling. Til sammen skal dette redusere flaskehalser som berører minne- og kommunikasjonssystemene i dagens x86-prosessorer

Til IDG News Service forteller Christopher Anderson, en ingeniør ved Intel Labs, at den nye prosessoren opererer med omtrent de samme klokkehastigheter som selskapets små Atom-prosessorer, det vil si mellom 1,66 og 1,83 GHz. Men det er det samlede nettverket av kjerner som skal gi en massiv ytelsesøkning når alle kjernene kommuniserer med hverandre.

- Hver kjerne har integrerte buffere som raskt kan utveksle data parallelt på tvers av alle kjernene, forteller Koehl.

Han forteller videre at prosessoren har et effektbehov på mellom 25 og 125 watt. Den kan skru av og på kjerner etter behov, noe som gir mer effektiv bruk av strømmen.

Hver av flisene i systemet kan kjøres med egen klokkefrekvens og grupper med fire fliser kan ha sin egen, separate driftsspenning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.