Intel-kompilator trekker ned andres CPU-er

Selskapet kan bli tvunget til å betale for rekompilering av programvare.

Intel-kompilator trekker ned andres CPU-er

Selskapet kan bli tvunget til å betale for rekompilering av programvare.

Til tross for forliket mellom Intel og AMD i november i fjor, som endte med at Intel betalte konkurrenten en erstatning på 1,25 milliarder dollar, så opprettholder USAs konkurransetilsyn, FTC (Federal Trade Commission), granskningen av brikkegiganten.

I et dokument FTC har utgitt går det fram at Intel omkring 2003 gjorde en designendring i selskapets kompilatorer, noe som fører til at den kompilerte programvaren kjøres med lavere ytelse på konkurrerende prosessorer enn på Intels egne. Det skal ifølge FTC ikke ha vært noen legitime, tekniske fordeler med denne designendringen.

På side tre i dokumentet skriver FTC at Intel ikke kunne legge fram informasjon om effektene den nye kompilatoren-designen har på CPU-er fra andre leverandører.

I et intervju med Bright Side of the News sier Van Smith, president for Cossatot Analytics Labs, at Intels kompilatorer har inkludert sjekk av leverandørnavnet i CPUID-en før kodestier optimalisert for visse SIMD-instruksjonssett har blitt aktivert.

Dette har blant annet ført til at Intel-prosessorer har kunnet kjøre optimalisert SSE2-kode, mens prosessorer fra andre leverandører har måtte kjøre standard FPU-tilpasset kode. Dette uavhengig av om prosessorene fra andre leverandører har støtte for SSE2 eller ikke.

- Dette prakker et betydelig handicap på alle prosessorer som ikke er fra Intel. Dette ville ikke være et problem dersom Intels kompilatorer sjelden hadde blitt brukt, men Intel kompilatorer produserer veldig ofte den raskeste binærkoden, spesielt på Intels komponenter, så mange ytelsessensitive applikasjoner bruker dem, sier Smith.

- Enda verre er det at et antall ytelsestester viser økt ytelse dersom leverandørnavnet i CPUID endres til «GenuineIntel», forteller Smith.

Det er mulig å endre denne informasjonen i enkelte prosessorer fra VIA Technologies. Ifølge Smith er PCMark05, SysMark 2007 Preview og Everest Ultimate eksempler på ytelsestester som påvirkes av denne innstillingen.

Et konkret eksempel på hvor stor betydning innstillingen har, omtales i denne saken hos Ars Technica. Det oppnår VIAs Nano-prosessor 10 prosent høyere minneytelse dersom CPUID-verdien for leverandør settes til «AuthenticAMD» og 47,4 prosent høyere ytelse dersom verdien settes til «GenuineIntel».

Ifølge dette blogginnlegg, skrevet av Agner Fog, skal AMD ha fått ordnet opp i dette spørsmålet gjennom det nylig forliket. I avtaleteksten heter det at Intel ikke skal inkludere noen kunstige ytelsesforringelser i noe Intel-produkt, eller å kreve at tredjeparter inkluderer slike forringelser i sine respektive produkter.

Men avtalen gjelder bare mellom Intel og AMD og FTC skal sørge for at også andre får konkurrere på like forhold. Derfor går kommisjonen i sitt forslag et godt stykke lenger.

Under punkt 7 på side 21 i dokumentet foreslår FTC flere tiltak i forbindelse med Intels kompilatorer.

Dette inkluderer at kunder som har kjøpt en «defekt kompilator», det vil si en kompilator fra Intel som gi svekket ytelse på mikroprosessorer fra andre enn Intel, må bli tilbudt en erstatningskompilator som ikke er defekt.

Dessuten foreslår FTC at Intel kompenserer kundene for kostnaden ved å rekompilere programvaren som har blitt kompilert med en defekt kompilator, samt kostnadene kundene får ved å erstatte og distribuere den rekompilerte programvaren til sine respektive kunder.

Dessuten ønsker FTC at Intel står for offentlig kunngjøring om mulighetene til å få erstattet programvare som har blitt kompilert med defekte kompilatorer.

    Les også:

Til toppen