BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel kunngjør skalerbar prosessor for mobilmarkedet

Intels kommende RISC-prosessor XScale vil tilby skalerbar ytelse og strømforbruk for morgendagens mobiltelefoner og lommemaskiner, sa Ronald Smith på Intels utviklerforum.

24. aug. 2000 - 11:11

Ronald Smith er ansvarlig for utviklingen av mobilprodukter innen Intel. Han presenterte XScale på Intels pågående utviklerforum i San Jose.

XScale er en bakoverkompatibel videreutvikling av den kjente StrongArm-arkitekturen som blant annet er brukt i Compaqs iPaq. Den erstatter ikke StrongArm-prosessorene, men utvider Intels tilbud til produsentene av mobilt utstyr.

Smith sa på presentasjonen at Intel allerede har over et titalls avtaler der XScale inngår i framtidige mobiltelefoner og lommedatamaskiner. Vanlige mobiltelefoner nøyer seg med digitale signalprosessorer (DSP), en kretstype Intel stadig mangler. Men når en mobiltelefon trenger Internett-funksjonalitet, og samtidig utstyres med stemmegjenkjenning og kalenderapplikasjoner, kommer en ekte mikroprosessor godt med.

Intel tenker seg at XScale også vil kunne brukes i nettverkutstyr som rutere og svitsjer.

Smith minnet om at Intel inngikk i fjor et samarbeid med Analog Devices for å utvikle en egen DSP, en nisje som har vist seg svært innbringende for andre halvlederfabrikanter, blant andre Texas Instruments og IBM. Han antydet en kunngjøring fra dette samarbeidet utover høsten, og sa at designet ville være tilpasset XScale.

Andre Intel-sjefer som uttalte seg til amerikansk presse om XScale, presiserte at XScale vil overta noen DSP-funksjoner, men at hensikten ikke er å erstatte DSP-er.

Smith lovet at den første XScale-prosessoren vil gjøres tilgjengelig innen utgangen av året. Den vil kjøre i 600 MHz. Arkitekturen støtter klokkefrekvenser opptil 1 GHz. Den tillater også ordninger der prosessoren selv regulerer klokkefrekvens og energiforbruk avhengig av hvilken oppgave den utfører. Kjøres en video, kan klokkefrekvensen økes automatisk. Det er hovedsakelig denne egenskapen som ligger i uttrykket "skalerbar prosessor".

I 1 GHz forbrukes 1,5 watt. Ved 600 MHz er energiforbruket redusert til 0,5 watt. I 200 MHz forbrukes bare 40 milliwatt. Smith ser derfor for seg XScale brukt i apparater som ikke trenger annet enn vanlige lommelyktbatterier.

XScale vil støtte en rekke operativsystemer. Først ute er Windows CE fra Microsoft, VXWorks og IxWorks fra WindRiver, EPOC fra Symbian og ulike varianter av integrert Linux.

Det vil leveres en rekke utviklingsverktøy til XScale.

StrongArm-arkitekturen som XScale viderefører, har en rekke avanserte anvendelser:


digi.no tester: Compaq iPaq
Nå kommer spesialbrikkene for "Internett-randen"
Heretter snakker robotene som mennesker
Talende e-post fra bærbar terminal
L&H med talestyrt bærbar trådløs Internett-terminal
Intel reorganiserer og satser trådløst
Mini-bærbar med 100 prosent Java
Elektronisk penn med innebygget ordbok
600 MHz prosessor i din PDA

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.