BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel kutter ut billigbrikke

Verdens største mikroprosessorprodusent går bort fra planene om å lansere billigbrikken Timna. Intel rekker ikke å få klargjort chip-en så raskt som PC-produsentene ønsker, derfor vrakes hele prosjektet.

2. okt. 2000 - 09:35

Timna-brikken var opprinnelig planlagt for en serie billig-PC-er til under 600 dollar - dvs. i underkant av 5400 kroner - og skulle ha kombinert prosessering-, minne- og grafikkfunksjoner på én flate. Lanseringen skulle ha skjedd i første kvartal, men er flere ganger blitt utsatt - sist til andre halvdel av inneværende år.

Nå vrakes hele prosjektet.

Intel planla å benytte minneteknologi fra Rambus i Timna, men gikk over til en annen standard da det viste seg at Rambus ville bli for kostbart. Brikkeprodusenten måtte ha utsatt Timna med ytterligere en måned for å fikse feil i den nye designen, og det var mer enn PC-produsentene kunne akseptere, ifølge Intel-talsmann Mike Sullivan. Prisene på andre Intel-brikker, som eksempelvis Celeron, har dessuten falt så mye i pris at PC-produsentene ikke lenger trenger Timna, sier Sullivan til Bloomberg News.

- Det er ikke fornuftig å fortsette med Timna-prosjektet, sier han.

Intel frykter ikke nevneverdige økonomiske konsekvenser som følge av beslutningen om å kutte ut Timna ettersom PC-produsentene kan erstatte denne brikken med annet Intel-utstyr. Timna-brikken skulle ha kostet 70 dollar stykket, og allerede i dag selges det Celeron-brikker i det nedre PC-sjiktet for 69 dollar stykket. Den aller dyreste brikken - Pentium III - går i dag for 669 dollar per stykk.

Da er det mer alvorlig at Intel, ifølge Wall Street Journal, også ser ut til å bli forsinket med sitt neste falggskip, brikkeserien Pentium 4. Det er PC-produsenter som sier dette til den amerikanske næringslivsavisen.

Det kan bety store problemer for Intel, som har måttet se at aksjekursen har rast med 46 prosent de siste fem ukene. (Via denne pekeren kan du følge Intel-aksjens utvikling.)

Wall Street Journal mener å kunne dokumentere at Intels lansering av Pentium 4 må utsettes med tre uker på grunn av en feil i brikkens interaksjon med ulike grafikkort. Erstatteren til Pentium III vil ikke komme ved utgangen av oktober som først planlagt, men mer sannsynlig rundt 20. november - kanskje enda senere, hevder kilder blant Intels storkunder. Intel skal ha sagt til PC-produsentene at problemene med Pentium 4 nå er løst, men at lanseringen må utsettes for å få brikkesettene helt ferdig.

CNET News.com spekulerer i om Intel nå er i ferd med å miste fokus. Siden begynnelsen av 1999 har Intel forsøkt å diversifisere sine produkter - det vil si spre interessene og prøve å selge nye varer til nye målgrupper. I denne prosessen har Intel kjøpt et tjuetall selskaper. Selv om flere analytikere har uttalt at Intels strategi har vært riktig, er det ikke til å stikke under stol at oppkjøpet av andre virksomheter har ført til et ras av produksjonsproblemer og derpåfølgende produktforsinkelser.

Det førte til at analytiker Humberto Andrade ved Technology Business Research i forrige måned presenterte en rapport der han uttrykte bekymring for at Intel var i ferd med å miste fotfeste blant kjernemålgruppen fordi man til stadighet prøvde å vinne markedsandeler i nye markeder.

- Intel er i ferd med å tape sin styrke i produktdesign og volumproduksjon fordi selskapet sprer sine ressurser tynt utover mange forretningsområder, som ISP-er, kommunikasjon- og nettverksselskap, skrev Andrade i rapporten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.