Intel lanserer bredt utvalg av serverprosessorer

Intels lanserte mandag de første Madison-baserte Itanium 2-prosessorene. I tillegg kom selskapet med nye Xeon MP-prosessorer.

Intels lanserte mandag de første Madison-baserte Itanium 2-prosessorene. I tillegg kom selskapet med nye Xeon MP-prosessorer.

Intel har i dag lansert tre nye Itanium 2-prosessorer. Dette er de første prosessorene basert på Madison-teknologien.

De nye Itanium 2-prosessorene skal ifølge Intel gi opptil 30 til 50 prosent bedre ytelse enn tidligere utgaver, samtidig som de skal ivareta systemkompatibilitet med de tidligere Itanium 2-prosessorene og to kommende prosessorer som foreløpig er kjent under kodenavnene Madison 9M og Montecito. Senere i år vil Intel også komme med en lavspenningsutgave av Itanium 2. Denne har kodenavnet Deerfield.

    Les også:

Itanium 2 er kjent for å ha en svært lite effektiv støtte for 32-bits programvare. Kompatibiliteten skal være god, men ytelsen så lav at selv Intel har frarådet brukerne å benytte denne.

Selskapet annonserte tidligere i år at det holder på å lage en løsning for dette problemet. Mange kvier seg for å gå over til en ren 64-bits løsning, men ønsker i stedet en gradvis overgang, slik at både 32-bits og 64-bits programvare kan benyttes med god ytelse.

Løsningen, som kalles IA-32 Execution Layer, er programvarebasert og ventes å bli ferdig i løpet av året. En tidlig utgave vil tilbys til de som deltar i betatestprogrammet for Windows Server 2003 Service Pack 1.

Den raskeste Madison-baserte prosessoren vil være utstyrt med 6 MB tredjenivå hurtigminne (L3 cache) og operere med en klokkehastighet på 1,5 GHz.

Modellen under tilbyr 4 MB tredjenivå hurtigminne og en klokkehastighet på 1,4 GHz, mens den svakeste modellen har 3 MB tredjenivå hurtigminne og klokkehastighet på 1,3 GHz.

Prisen for de tre prosessorene er henholdsvis 4226 dollar, 2247 dollar og 1338 dollar per prosessorer i kvanta på 1000 enheter.

I tillegg til de nye Itanium 2-prossorene, har Intel i dag lansert tre nye Xeon MP-prosessorer. Disse skal ifølge selskapet gi minst ti prosent bedre ytelse enn forgjengerne.

Den kraftigste versjonen er utstyrt med 2 MB tertiært hurtigminne og har en klokkehastighet på 2,8 GHz. De to andre modellene har begge 1 MB tertiært hurtigminne og har klokkehastighet på henholdsvis 2,5 GHz og 2,0 GHz.

I kvanta på 1000 enheter koster de tre prosessorene henholdsvis 3692 dollar, 1980 dollar og 1177 dollar per stykk.

Flere selskaper, blant annet HP, Dell og IBM, har annonsert at de vil benytte de nye Itanium 2-prosessorene.

Til toppen