Intel lanserer første Wimax-brikke

Intel vil i dag lansere selskapets første kommersielle Wimax-brikke. Dette kan være åpne for billigere Wimax-utstyr.

Intel vil i dag lansere selskapets første kommersielle Wimax-brikke. Dette kan være åpne for billigere Wimax-utstyr.

Intel vil ifølge blant annet Wall Street Journal lansere selskapets første kommunikasjonsbrikke med støtte for den trådløse høyhastighetsteknologien Wimax. Brikken har vært kjent under kodenavnet Rosedale.

Wimax er en teknologi som skal kunne levere relativt raskt, trådløs nettverksaksess over strekninger på mange kilometer. Over kortere strekninger skal hastigheten i teorien kunne komme opp i 70 Mb/s.

Wimax er i dag mest interessant for bedrifter og private som holder til å områder hvor det ikke lønner seg å bygge ut xDSL-løsninger. Med en rekkevidde på inntil 50 km kan én eneste Wimax-antenne dekke store områder, i hvert fall hvis terrenget er relativt flatt.

I første omgang vil Wimax kun kunne benyttes i forbindelse med stasjonære installasjoner, men planen er å videreutvikle teknologien slik at også brukere av bærbare PC-er og mobiltelefoner kan koble seg til en Wimax-forbindelse når de er på farten. Men det vil gå minst to år før dette vil bli tilgjengelig.

    Les også:

Selv om Intel langt fra blir de eneste som vil levere Wimax-brikker, er det ventet at selskapets størrelse og markedsføringsmuskler vil være avgjørende for å få i gang salget og bruken av teknologien, samt til å få prisene ned.

Den nye brikken, Intel Pro/Wireless 5116, skal ifølge Wall Street Journal koste fra 45 dollar i kvanta på tusen enheter. Intel håper at denne etter hvert vil kunne senke prisen på Wimax-basert maskinvare fra dagens 500 dollar til i underkant av 200 dollar. Ifølge Intel har foreløpig 12 maskinvareleverandører tegnet avtaler om å bruke Intels Wimax-brikke. Globalt har omtrent 100 nettverksoperatører planlagt Wimax-tester.

Blant selskapene som har kjøpt lisenser til å til å tilby Wimax i Norge, er Catch og Nextgentel.

Ifølge PCWorld.com er Intel Pro/Wireless 5116 et komplett system på én brikke, som blant annet inkluderer en MAC-komponent (Media Access Control) for IEEE 802.16-2004-standarden, og en tilsvarende komponent for å knytte brikken til vanlige lokalnettverk.

Til toppen