Intel lanserer Itanium 2 i dag

Som ventet lanserer Intel sin nye Itanium 2-prosessor senere i dag. En rekke maskin-produsenter står klar, men kundene synes lengre unna.

Som ventet lanserer Intel sin nye Itanium 2-prosessor senere i dag. En rekke maskin-produsenter står klar, men kundene synes lengre unna.

Som ventet lanserer Intel sin Itanum 2, selskapets andre 64-bits prosessor, senere i dag. Lanseringen er milepæle for Intel i kampen mot IBM, Sun og snart AMD. For den første Itanium-prosessoren var langt på vei en test-versjon og solgt kanskje bare opp mot titusen eksemplarer.

Les også

Selv Hewlett-Packard, som hjalp Intel med Itanium-designet, advarte sine kunder mot versjon 1 og bad dem vente på McKinley, som Itanium 2 lenge het.


64-bits prosessorer er et nytt felt for Intel og lar selskapets partnere lage maskiner som kan arbeide med større datasett enn tidligere. Men Itanium 2 lanseres bare med en fart på 1 Ghz, mot dagens toppfart på Pentium 4-serien på 2,54 Ghz.

Spriket skyldes trolig at Itanium ble så sterkt forsinket - prosjektet ble startet allerede i 1994. Intel hevder likevel at Itanium 2 er raskere enn IBMs PowerPC 4 på flyttals-beregninger.

Men Intel kan være sin egen verste konkurrent med Pentium 4-serien. For prisenlappen på raskeste Itanium 2-brikken er stiv - 31.000 kroner (4226 dollar).

Forrige runde lanserte da heller ikke selskaper som IBM og Compaq egne Itanium-maskiner - det var en komplett Intel-laget maskin med IBM og Compaq-logo påklistret som ble solgt. Det er ikke kjent om det samme er tilfelle nå, men i følge Wall Street Journal lanserer både HP, IBM, Bull, Unisys og Nec maskiner i dag. Men selskaper som Dell mangler.

Til toppen