BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel lansererer «Thunderbolt»

Lynraskt datagrensesnitt kommer først i nye Apple-maskiner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. feb. 2011 - 15:36

Intel lanserte i dag selskapets Thunderbolt-teknologi, som tidligere har vært kjent under kodenavnet Light Peak. Dette er et datagrensesnitt for overføring av både data- og HD-videosignaler over én og samme kabel. I praksis er det PCI Express- og DisplayPort-protokollene som benyttes. Overføringshastigheten er på 10 gigabit per sekund. Kapasiteten skal være tilstrekkelig til å overføre videosignaler med oppløsning på over 1080p og opptil åtte samtidige lydkanaler.

Målet med teknologien, som er utviklet i samarbeid med Apple, er å kunne flytte medieinnhold raskere mellom enheter, å forenkle tilkoblingen mellom disse enhetene og å bidra til at pc-er kan bygges og brukes på nye måter.

Thunderbolt-teknologien er kompatibel med eksisterende DisplayPort-skjermer og adaptere. Alle enheter med støtte for Thunderbolt-teknologien deler en felles tilkobling og kan seriekobles etter hverandre ved hjelp av elektriske eller optiske kabler.

Teknologien er basert på en kontrollerbrikke fra Intel og benytter en liten plugg som også skal egne seg for mobile enheter. Blant selskapene som allerede planlegger produkter basert på Thunderbolt er Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise og Western Digital.

Intels Thunderbolt-teknologi kan sende data basert på enten PCI Express- eller DisplayPort-protokollene gjennom samme kabel. <i>Bilde: Intel</i>
Intels Thunderbolt-teknologi kan sende data basert på enten PCI Express- eller DisplayPort-protokollene gjennom samme kabel. Bilde: Intel

Intel regner med at teknologien vil gjøres tilgjengelig i blant annet pc-er, skjermer lagringsenheter, audio- og videoenheter, kameraer og dokkingstasjoner.

Eksempel på Thunderbolt-basert skjermkabel. <i>Bilde: Intel</i>
Eksempel på Thunderbolt-basert skjermkabel. Bilde: Intel

Thunderbolt er en toveis-teknologi, noe som skal gi full i begge regninger på en gang. Hver port har to uavhengige kanaler, noe som skal bety at den første enheten vil kunne utnytte hele båndbredden i den ene kanalen – 10 gigabit per sekund, mens de neste enhetene i kjeden benytter den andre kanalen og deler på en båndbredde på 10 gigabit per sekund.

Ifølge Intel skal teknologien ha blitt utviklet med utgangspunkt i behovene til profesjonell bruk av lyd og video, hvor lav forsinkelse og nøyaktig synkronisering av tid er avgjørende.

Mer om Thunderbolt finnes her og her.

Apple lanserte selskapets første datamaskiner med Thunderbolt i dag. Dette er nye MacBook Pro-maskiner, som også tar i bruk Sandy Bridge-generasjonen av Intels Core-prosessorer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.