Intel lanserte 16 helt nye prosessorer

Høyere ytelse og lavere strømforbruk loves med Intels nyeste generasjon med prosessorer.

Intel lanserte 16 helt nye prosessorer

Høyere ytelse og lavere strømforbruk loves med Intels nyeste generasjon med prosessorer.

Intel lanserte i natt selskapet første prosessorer basert på Penryn-generasjonen. Denne generasjonen kjennetegnes først og fremst ved overgangen fra 65 til 45 nanometers prosessteknologi, noe som i seg selv gir fordeler knyttet til ytelse og energiforbruk. Men den nye arkitekturen inkluderer også andre forbedringer.

15 av de 16 første Penryn-brikkene er beregnet for servere og arbeidsstasjoner, mens den siste er en Core 2 Extreme-prosessor beregnet for entusiast-PC-er. Prosessorene med fire kjerner består av inntil 820 millioner transistorer, mens de nye, tokjernede prosessorene består av inntil 410 millioner transistorer.

    Les også:

Den nye Extreme-prosessoren, QX9650, har fire kjerner og er klokket til 3 GHz. Den leveres med to 6 MB uavhengige, men delte L2 cacheminner, hvor på 6 MB. Prosessoren støtter en forsidebuss på 1333 MHz.

Alle de nye prosessorene støtter Streaming SIMD Extensions 4, som gir støtte for 47 nye SSE4-instruksjoner. Disse instruksjonene skal kunne gi ytelsesforbedringer dersom de benyttes i programvare for blant annet konvertering av film, fotoredigering og i forbindelse med tungregning.

Prosessorene har også støtte for Enhanced Intel Virtualization Technology, som skal gi virtuelle maskiner en gjennomsnittlig ytelsesforbedring på mellom 25 og 75 prosent, uten at det må gjøres endringer i dagens programvare.

Divisjon skal kunne gjøres raskere ved hjelp av teknikken Radix 16. Ifølge Intel skal denne typen beregninger kunne gjøres dobbelt så raskt som tidligere. Spesielt skal vitenskaplige beregninger og 3D-operasjoner kunne gjøres raskere på grunn av Radix 16, men alle operasjoner som utnytter matematisk divisjon skal kunne dra nytte av den nye teknikken, som fungerer med både heltall og desimaltall.

Eldre SSE-instruksjoner som utnytter såkalt «shuffle» for å flytte om på bits, vil få økt ytelse ved at de nye prosessorene har en ny 128 bits shuffle-enhet. Dette gjelder ikke minst bilde- og videoapplikasjoner.

Blant de 15 nye Xeon-prosessoren skal 12 være utstyrt med fire kjerner, mens de tre andre har to kjerner. De firekjernede prosessorene skal være klokket til mellom 2 og 3,2 GHz og cachestørrelser på inntil 12 MB, mens de tokjernede brikkene vil være klokket til inntil 3,4 GHz og ha inntil 6 MB cacheminne. Enkelte av prosessorene, både med to og fire kjerner, skal støtte forsidebusser klokket til 1600 MHz.

De første av de nye prosessorene er tilgjengelige nå, mens resten skal bli tilgjengelige innen 45 dager. Prisen, avhengig av modell, vil være på mellom 177 og 1279 dollar i volum på tusen enheter.

Alle de nye Xeon-prosessorene skal være kompatible med serverplattformer som bygger på brikkesettfamilien Intel 5000. Men selskapet lanserer nå også tre andre plattformer som er spesielt tilpasset de nye brikkene.

Den ene er basert på Intel 5400-brikkesett, tidligere kjent som «Stoakley». Denne skal være optimalisert for båndbreddekrevende applikasjoner, slik som HPC (High Performance Computing) og støtter en dobbel forsidebuss på 1600 MHz, andre generasjons PCI Express og store cachestørrelser.

Nummer to består av Intel 5100 Memory Controller og Intel ICH-9R I/O -kontroller, tidligere kjent som «Cranberry Lake». Denne plattformer skal ha mer fokus kostnader og strømforbruk. Den støtter opptil to prosessorer og DDR2-minne.

Den tredje plattformen er basert på brikkesettet Intel 3200, tidligere kjent som «Garlow». Denne skal være beregnet for servere med én prosessor.

Til toppen