BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel lanserte knøttliten Atom-prosessor

Lengre batteritid er blant egenskapene Intels nyeste prosessor skal gi små, bærbare PC-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. apr. 2008 - 11:07

Intel lanserte i dag fem utgaver av selskapets nye Atom-prosessor, som sammen med Centrino Atom-teknologien skal utgjøre grunnlaget for små, bærbare datamaskiner av typen Mobile Internet Devices (MIDs). Den samlede Centrino Atom-teknologien var tidligere kjent under kodenavnet «Menlow».

Teknologipakken består av Atom, som tidligere var kjent under kodenavnet «Silverthorne», og en enkelt brikke med blant annet integrert grafikk. Denne kalles Intel System Controller Hub (SCH) og skal tilby PC-lignende funksjonalitet, teknologier for nettverkstilkobling og lang batterilevetid. Hele pakken måler 7,8 x 3,1 mm.

Ifølge Intel vil de første Intel-baserte MID-ene komme på markedet til sommeren.

Intels Atom-prosessor skal ha et maksimalt effektbehov som ligger langt under det som er vanlig for prosessorer i bærbare PC-er. Ifølge Intel trekker en vanlig, bærbar PC-er omtrent 35 watt, mens Atom maksimalt skal trekke et sted mellom 0,65 og 2,4 watt, avhengig av modell. I gjennomsnitt skal den dog ikke trekke mer enn 160 til 220 milliwatt. Prosessorene er designet for å brukes uten vifte.

I hviletilstand skal prosessoren trekke mellom 80 og 100 milliwatt. Dette er målt ved i tilstanden Intel Deep Power Down Technology (C6) hvor blant annet prosessorens kjerneklokke og cacheminner er skrudd av. Målingene er gjort over en periode på 30 minutter med enten Windows Vista eller MIDINUX Linux som operativsystem.

Intel Atom innvendig

Atom-modellene har modellnummer fra Z500 til Z540. Det er klokket til mellom 800 og 1860 MHz og leveres i pakker med en forsidebuss på enten 400 eller 533 MHz. L2 cacheminnet er på 512 kilobytes i alle modellene. Brikkesettene leveres med 512 eller 1024 MB RAM. Prisen for pakken med prosessor og SCH ligger på mellom 45 og 160 dollar.

Alle modellene støtter Enhanced Intel SpeedStep-teknologien for automatisk justering av klokkehastigheten etter behov. Modellene med 533 MHz forsidebuss støtter Intels Hyper-Threading-teknologi.

SCH-en skal levere tilstrekkelig ytelse til vise HD-video med 720p eller 1080i-oppløsning. I tillegg støttes DX9L- og OpenGL-basert 3D-grafikk, HD Audio og teknologier som PCI Express, USB vert og klient, samt SDIO (Secure Digital Input/Output). De åpner for integrasjon av trådløse kommunikasjonsteknologier som WLAN, Wimax og dataoverføring via mobilnett.

Under presentasjonen, som ble gjort under Intel Developer Forum i Shanghai, fortalte Anand Chandrasekher, daglig leder for Intels Ultra Mobility Group, at Atom og Menlow vil erstattes av «Moorestown»-plattformen i 2009. Denne bestyr av en SOC (System-on-a-chip) og et I/O-nav. SOC-en har kodenavnet «Lincroft» og vil integrere en 45 nanometers Silvethorne-kjerne med kontrollere for grafikk, video og minne i en eneste brikke. I/O-navet, som kalles «Langwell», skal støtte en rekke I/O-komponenter, inkludert lagring og skjermvisning. Den vil ha grensesnitt med støtte for tredjeparts brikker og trådløse løsninger.

Til de Linux-baserte MID-ene har blant annet Adobe og Realnetworks kunngjort løsninger for rike Internett-applikasjoner og multimedieavspilling.

    Les også:

Under presentasjonen fortalte Pat Gelsinger, sjef for Intels Digital Enterprise Group, også om Intels kommende prosessorfamilie for PC-er og servere. Den kalles foreløpig Nehalem.

Wafer med Intel Nehalem

Ifølge Gelsinger vil de første prosessorene basert på denne prosessorgenerasjonen bli produsert i fjerde kvartal i år. De vil først bli tilbudt i den kommende plattformen for avanserte arbeidsstasjoner og toveis serversystemer, «Tylersburg», men vil spres til andre segmenter i løpet av 2009. Nehalem-prosessorene skal kunne utstyres med mellom to og åtte kjerner.

Gelsinger avduket også de nye instruksjonene som inngår i selskapets Advanced Vector Extension. Disse skal integreres i prosessorer i generasjonen som skal etterfølge Nehalem, nærmere bestemt «Sandy Bridge». Disse prosessorene skal komme på markedet i 2010.

Gelsinger fortalte også om «Larrabee»-arkitekturen. Denne skal bidra til ytterligere ytelse i forbindelse med visuell databehandling og vil bestå av mange IA-baserte (Intel Architecture) kjerner, en ny koherent cachearkitektur og en ny vektorprosesseringsenhet med støtte for nye vektorinstruksjoner.

Intel planlegger å demonstrere Larrabee senere i år. Larrabee-baserte produkter vil ha støtte for DirectX og OpenGL.

Dadi Perlmutter, daglig leder for Intels Mobility Group, presenterte neste utgave av Intels bærbare plattform. Centrino 2, tidligere kjent som «Montevina». Denne skal gjøres tilgjengelig i bærbare PC-er i juni og skal blant bidra til høyere ytelse og lenger batteritid.

Centrino 2 skal dessuten ha valgfri støtte for Wimax, men dette vil først komme i PC-er til høsten. Centrino 2-komponentene, inkludert prosessoren, skal være omtrent 40 prosent mindre enn dagens komponenter, noe som gjør dem mer egnet for bruk i små, bærbare PC-er.

Perlmutter fortalte også om nok en generasjon bærbare PC-er, som foreløpig kalles «Calpella». Denne plattformen skal komme i 2009 og vil inkludere en Nehalem-basert prosessor.

Før den tid, antagelig sent i 2008, skal Intel tilby det selskapet kaller Intel Anti-theft Technology. Teknologien fokuserer på blant annet tyverihåndtering og databeskyttelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.