PROSESSORER

Intel lanserte nettopp prosessor med 48 kjerner – nå slår AMD til med 64 kjerner

AMD-sjefen Lisa Su viser frem den nye AMD Epyc Rome-brikken.
AMD-sjefen Lisa Su viser frem den nye AMD Epyc Rome-brikken. Foto: AMD
8. nov. 2018 - 08:49

Intel kunngjorde nylig en ny serverprosessor-serie i det øvre sjiktet, Cascade Lake, som på det meste byr på 48 kjerner. Dermed skulle brikken utkonkurrere den heftigste modellen i AMDs kraftige Epyc-serie, men nå har AMD allerede kommet med sitt svar.

Selskapet kunngjorde har nemlig nå lansert sin neste generasjon Epyc-serie, kalt «Rome», som på det meste vil levere hele 64 kjerner. 

Skal være første i sitt slag

Serien er bygget på AMDs nye Zen 2-arkitektur, som benytter seg av 7 nanometers produksjonsprosess for selve prosessorkjernene, og 14 nanometers prosess for I/O-delen (input/output) av prosessorbrikken.

Ifølge AMD innebærer dette at Epyc Rome blir verdens første x86-baserte høyytelsesprosessor bygget på 7 nanometers prosess når den kommer på markedet. Foreløpig er Epyc Rome kun under testing hos utvalgte kunder.

Brikken har et modulært design som innebærer at de består av åtte CPU-deler med åtte kjerner hver, altså 64 til sammen, som er lenket sammen til én prosessorenhet. I/O-delen befinner seg i midten.

Slipper også 7 nanometers grafikkprosessorer

Ellers er brikken PCIe 4.0-kompatibel, og det er også verdt å merke seg at den er kompatibel med eksisterende Epyc-sokler.

I tillegg til dette har AMD for øvrig også kunngjort det de kaller verdens første grafikkprosessorer for datasentre basert på 7 nanometers produksjonsprosess, nemlig Radeon Instinct MI60 og MI50.

Disse er basert på den såkalte Vega-arkitekturen og opererer med henholdsvis 4096 og 3840 streamprosessorer. Toppytelsen med enkeltpresisjon ligger på 13,4 teraflops på MI50-modellen og 14,7 teraflops på MI60-varianten.

Med dobbeltpresisjon ligger maksytelsen på 6,7 teraflops på MI50-varianten, og på 7,4 teraflops på den kraftigere MI60-prosessoren.

Les også: Halvlederprodusenter sliter med å følge Moores lov »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.