BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel legger hele sin tyngde bak WirelessMAN

Intel slutter seg til WirelessMAN-konsortiet WiMAX som arbeider for trådløse IP-nett med rekkevidde på 50 km og båndbredde opptil 70 Mb/s.

På begge sider at Atlanterhavet arbeides det med å etablere standarder for trådløse IP-nettverk med langt større rekkevidde enn Wi-Fi-standardene i IEEE 802.11-serien. I USA er IEEE 802.16, også kjent som WirelessMAN ("Wireless Metropolitan Area Networks) ferdig definert. Kommersielle produkter ventes mot slutten av 2004, og operative tjenester en gang i 2005.

    Les også:

WirelessMAN støttes av konsortiet WiMAX som hittil har hatt Nokia som mest framtredende medlem. I går varslet Intel og Fujitsu at de vil tre inn i konsortiet og arbeide for å fremme 802.16-standarden.

802.16 bruker frekvenser fra 2 GHz til 66 GHz. Rekkevidden er rundt 50 kilometer, og med frekvenser fra 2 GHz til 11 GHz er det ikke nødvendig med direkte sikt til basestasjonen for å etablere en forbindelse. Båndbredden er opptil 70 Mb/s.

Teknologien kan brukes til å etablere trådløse IP-nettverk i bystrøk for både tale og data, servere trådløst bredbånd i grisgrendte strøk der det ikke er praktisk med kabel eller ADSL, operere trådløse stamnett mellom IP-soner, eller kople bedrifter og hjem til høyhastighets optiske nettverk.

Slår teknologien an kan den overflødiggjøre både ADSL og UMTS. En basestasjon for å forsyne et sekstitalls bedrifter eller noen hundre hjem med høyhastighets internettforbindelse antas å ville koste rundt 10.000 dollar eller opptil 80.000 kroner.

Det primære formålet med WiMAX er å sikre kompatibilitet mellom utstyr fra forskjellige leverandører. Konsortiet opplyser at det også vil samarbeide med det europeiske telestandardiseringsinstituttet ETSI som arbeider med en egen standard med tilsvarende egenskaper, kalt HiperMAN.

Skal man dømme etter informasjonen lagt ut på ETSI-nettstedet, ligger HiperMAN-arbeidet langt etter WirelessMAN. I mai i fjor vedtok ETSI kjernespesifikasjonene for den relaterte standarden HiperAccess, en operatørorientert standard for trådløst stamnett for UMTS- og GPRS-tjenester med en båndbredde på opptil 100 Mb/s.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.